Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

14. julij 2017

Na Zvezi potrošnikov Slovenije smo v primerjalno analizo parov vključili 67 vzorcev,  od tega 29 parov vzorcev (1 vzorec kupljen v Sloveniji in 1 v Avstriji) in 3 trojčke vzorcev (2 vzorca kupljena v Sloveniji in 1 v Avstriji).

Med izbrani vzorci je bilo 25 vzorcev blagovnih znamk in 42 vzorcev trgovskih znamk. Izbrani vzorci so podobni tistim, ki so jih v podobno raziskavo že vključile Slovaška in Češka. Breda Kutin, predsednica Zveze potrošnikov Slovenijeje na kratko povzela rezultate analize: "Razlike, ki vplivajo na kakovost, so bile ugotovljene pri 10 od skupno 32 parov/trojčkov, torej v tretjini vzorcev.  Kar 70 % razlik smo ugotovili na vzorcih trgovskih znamk. Polovica izdelkov, pri katerih smo zaznali razlike v kakovosti, je bila opremljena z znaki, ki poudarjajo slovensko poreklo izdelka (Slovenija, moja dežela in Kakovost iz Slovenije). Kot kažejo izkušnje ZPS z drugih področij, tovrstni pregledi spodbujajo konkurenčnost in izboljšujejo kakovost izdelkov, zato je ta pregled lahko začetek skupnih naporov, da zagotovimo slovenskemu potrošniku izbiro med čim več kakovostnimi izdelki." 

Oglejte si: Zbrani povzetki rezultatov

 

In English: take a look at collected analysis results

 
Med vzorci so tako predvsem izdelki, za katere se glede na prehranski profil priporoča občasno uživanje. Večina izdelkov je imela višjo ceno v Avstriji kot v Sloveniji. Smo pa tekom pregleda ponudbe tudi opazili, da je v Avstriji na voljo več mesnih in mlečnih izdelkov, ki vsebujejo kakovostnejše sestavine, zato predlagamo nadaljevanje sodelovanja z MKGP s ciljem pregleda in primerjave ponudbe mesnih in mlečnih izdelkov na slovenskem ter avstrijskem trgu. 

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Umik in odpoklic izdelkov

Več