Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

02. marec 2017

Če odvečnega zelenja niste porezali že jeseni, je skrajni čas, da to storite, še preden začnejo drevje in živa meja ponovno buhteti. Pri pospravljanju so vam lahko v veliko pomoč drobilniki vejevja, ki velik in neurejen kup spremenijo v majhne delčke, primerne za kompostiranje, zastirko ali pa celo za kurjavo. Na ZPStestu smo preizkusili 8 modelov, za katere smo odšteli med 125 in 500 evri.

Pred nakupom drobilnika se je potrebno najprej vprašati, koliko ga boste sploh uporabljali oziroma kakšno zelenje boste spuščali skozenj. Za občasno domačo uporabo so najprimernejši električni drobilniki, ki pa se razlikujejo tudi po dolžini električnega kabla. Vsekakor pred začetkom dela poskrbite za ustrezno varnost, uporabljajte zaščitna očala, delovne rokavice in čepke za ušesa za zaščito pred hrupom.

favicon Preverite: rezultati testa drobilnikov vej

Na trgu sta dve vrsti drobilnikov: takšni, ki vejevje sekajo z rezilom, in takšni, pri katerih za obdelavo poskrbijo posebni valji z ostrimi zobniki. Drobilniki z rezilom so na splošno glasnejši, zelenje je treba vanje ves čas potiskati, lahko se kdaj tudi zgodi, da pride do povratnega udara. Primerni so za drobljenje manjše količine vej. Boljši imajo več rezil, pri delu pomaga tudi pravilno oblikovan nastavek za polnjenje. Drobilniki z valji zmeljejo in razsekajo zeleno obrezano vejevje med dvema valjema, so tišji in material samodejno vlečejo v notranjost. Uporabni so tudi za drobljenje večjih kosov, a se lahko tudi zato bolj pogosto zgodi, da se zamašijo. Zato je pomembno, da omogočajo nastavitev širine med valjema in da je dostop do notranjosti drobilnika preprost. Drobilniki z valji so težji in večji, zato je njihovo premikanje po vrtu manj preprosto.

ZPS nasveti za učinkovito in varno uporabo drobilnika

  • Zelenje zdrobite kmalu po obrezovanju, tako bo les mehkejši in ga bo lažje kompostirati.
  • Med drobljenjem izmenjujte trši les z mehkejšim zelenjem (z žive meje), s čimer boste preprečili zamašitev rezil oziroma valjev.
  • Drobilnik po drobljenju mehkejšega vejevja skrbno očistite, da ne bodo ostala rezila založena.
  • Pred čiščenjem ali odstranjevanjem zamašenih delov drobilnik izključite iz električnega omrežja.
  • Nekatero zelenje lahko draži kožo, zato vedno uporabljajte rokavice, zaradi varnosti pa tudi zaščitna očala in ušesne čepke.
  • Ločujte različne vrste drobljenega lesa – bolj trdega lahko uporabite za zastirko ali ogrevanje, mehkejšega pa za kompost.
  • Preverite, da ne bi v drobilnik vstavili kamenja, saj bo otopilo rezila, zamašilo dostop do njih ali pa celo letelo vse naokrog.
  • Če je le mogoče, vstavljate veje z debelejšim koncem naprej.
  • Ne pretiravajte s polnjenjem drobilnika, za potiskanje mehkejšega vejevja uporabite debelejšo palico.
  • Poskrbite, da izrastki in poganjki niso večji, kot je dovoljena širina materiala.

 

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA