Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

22. april 2020

Barvilo E171 je aditiv titanov dioksid (TiO2), ki ga je francoska vlada zaradi morebitnih toksičnih učinkov na človeka začasno prepovedala za uporabo v živilih od januarja 2020.

Že leta 2006 je Mednarodna agencija za raziskovanje raka (IARC) ocenila, da TiO2 lahko povzroča raka pri ljudeh (skupina rakotvornosti 2B), pa tudi na Evropski agenciji za varnost hrane (EFSA), francoski agenciji za varnost hrane (ANSES) in nizozemskem uradu za tveganja (BURO) so poudarili, da imajo rezultati raziskav na toksičnost, mutagenost in genotoksičnost titanovega dioksida veliko vrzeli in negotovosti, kar preprečuje celovito zanesljivo oceno varnosti tega aditiva. Nedavna študija Univerze v Sydneyju, na primer, je pokazala, da lahko TiO2 škodljivo vpliva tudi na zdravje črevesja.

E171 se v živilih uporablja samo za estetske namene, da so ta na pogled privlačnejša. Nima hranilne vrednosti in nobene koristne tehnološke funkcije, ki bi upravičila njegovo uporabo v živilih (npr. podaljšanje roka uporabnosti). Aditiv dodajajo slaščicam, bonbonom, žvečilnim gumijem… Uporabljajo ga tudi v premazih na embalaži, v zdravilih in kozmetiki, posebno v sredstvih za zaščito pred soncem. Titanov dioksid je bel prah, ki najbolje opravlja funkcijo barvila, kadar so delci prahu zelo majhni, večinoma v nanovelikostih. In prav ta majhnost delcev je problematična pri ocenah tveganja za zdravje.

Zaradi nezanesljivosti rezultatov raziskav o škodljivosti E171, ki ne odpravljajo pomislekov glede njegove morebitne toksičnosti za potrošnike, bi morale Evropska komisija in države članice uporabljati previdnostno načelo ter odstraniti E171 s seznama dovoljenih aditivov za živila v EU.

Na Zvezi potrošnikov Slovenije smo skupaj z drugimi evropskimi potrošniškimi organizacijami podprli francoski ukrep začasne prepovedi titanovega dioksida v živilih in z dopisom pozvali Evropsko komisijo k ukrepanju in prepovedi uporabe tega aditiva v živilih v celotni EU. Pismo smo poslali tudi na Upravo za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin RS, ki zastopa interese slovenskih potrošnikov v delovnih skupinah Evropske komisije.

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Umik in odpoklic izdelkov

Več