Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

25. april 2019

Pri kuhi sem navajena uporabljati jušne kocke, v trgovinah pa so naprodaj tudi različne jušne osnove, ki jih še nisem preizkusila. Zanima me, kakšna je razlika med tema izdelkoma, je morda namesto kock bolje uporabljati jušno osnovo?

Na potrošnikovo izbiro prehranskega izdelka poleg osebnega okusa in cene gotovo vpliva tudi njegova kakovost. Prepoznamo jo iz opisov na deklaraciji izdelka, predvsem s seznama sestavin in hranilne tabele. Jušna kocka vsebuje stisnjene suhe sestavine, pri čemer je mesa (npr. kokošjega) le za vzorec. V kocki je največ soli (okrog 50 odstotkov), maščobe, na tretjem mestu med sestavinami so ojačevalci okusa (aditivi), kot so mononatrijev glutamat, inozinat in gvanilat, ki so po navadi pridobljeni sintetično, sledijo pa jim sladkorji in različne začimbe ter izvlečki začimb.

Nekateri potrošniki ne želijo kupovati prehranskih izdelkov, ki vsebujejo sintetično pridobljene ojačevalce okusa. Proizvajalci so se temu trendu prilagodili in poleg jušne kocke potrošnikom ponujajo tudi jušne osnove, ki aditivov ne vsebujejo. Jušno osnovo pripravijo tako, da najprej skuhajo juho iz vode in mesa, jo zgostijo, nato dodajo še sol, maščobo, kot ojačevalec okusa pa izvleček kvasa ter nekaj sladkorja in začimb. Jušna osnova je v primerjavi s kocko bolj kakovosten izdelek in zato tudi precej dražji.

Avtorica: Marjana Peterman

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA