Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

07. marec 2019

Zadnjič se mi je zgodilo, da sem kupil solato, katere cena je bila izražena na kos. Na polici sta bili dve, ena je bila očitno večja od druge. Zanimala me je razlika v teži, zato sem ju stehtal. Manjša je tehtala približno 250 gramov, večja skoraj 500. To pomeni, da je bila manjša skoraj dvakrat dražja kot večja, če izračunamo ceno na kilogram. Že nekaj časa opažam, da trgovci vse več sadja, solate in druge zelenjave prodajajo na kos. Zanima me, ali je to zakonsko sprejemljivo?

Pravilnik o načinu označevanja cen blaga in storitev, ki je sprejet na podlagi Zakona o varstvu potrošnikov (ZVPot), določa le način označevanja prodajnih cen in cen za enoto izdelkov, ki jih podjetja ponujajo potrošnikom.

Tako pravilnik določa, da mora biti cena izdelka označena na izdelku ali na enega od naslednjih načinov, vendar tako, da je ni mogoče zamenjati s ceno drugega blaga: na polici, kjer je izdelek nameščen (pred, pod ali nad izdelkom z imenom izdelka), na izvirni embalaži izdelka, v obliki cenika, v katalogu ali na drug ustrezen način. Cena mora biti označena nedvoumno, lahko prepoznavno, čitljivo in za potrošnika na vidnem in dosegljivem mestu.

Ker živimo v tako imenovanem tržnem gospodarstvu, je oblikovanje cen oziroma cenovna politika odgovornost trgovcev. Če je bilo jasno označeno, da je cena na kos, potem kršitve ni bilo.

Avtorica: Marjana Peterman

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA