Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

29. marec 2019

Prvo mobilno aplikacijo VešKajJeš smo predstavili pred petimi leti, do danes pa smo zabeležili več kot 30.000 prenosov. Nova različica ne prinaša le lepše podobe, ampak predvsem nove funkcionalnosti. Aplikacijo smo povezali z obsežno podatkovno bazo, ki vsebuje informacije o sestavi živil. Tako boste lahko od zdaj s kamero pametnega telefona fotografirali črtno kodo živila, aplikacija pa vam bo prikazala njegov prehranski profil oziroma vse informacije o njegovi hranilni vrednosti.

Pomočnik pri nakupovanju
V okviru pestre in uravnotežene prehrane moramo telesu zagotoviti ustrezno količino hranil, pri tem pa paziti, da ne zaužijemo preveč sladkorja, soli in skupnih ter nasičenih maščob. Aplikacija zato njihovo količino prikazuje v barvah semaforja, s čimer dobimo hitro in jasno informacijo o hranilni sestavi živila, ki ga imamo pred sabo. Nižje vrednosti so obarvane zeleno, visoke pa rdeče. Pri zadnjih bodite še posebej pozorni, da takšnih živil ne zaužijete preveč ali prepogosto.

S klikom na polje izbranega hranila (torej maščob, nasičenih maščob, sladkorja in soli) si lahko ogledate še podrobnejši rezultat po posameznem hranilu. Podatki o hranilni sestavi izdelka so v aplikaciji podani in ovrednoteni na 100 gramov živila oziroma na 100 mililitrov pijače.

Naložite si brezplačno mobilno aplikacijo VešKajJeš
 appstore  gp

 

Ustvarite seznam priljubljenih izdelkov
Priljubljene izdelke s klikom na ikono srčka v glavi aplikacije preprosto dodate na seznam (Moj VešKajJeš), ki vam je v pomoč pri nakupu priljubljenih živil. Ustvarite lahko različne sezname za različne skupine živil (na primer za pijače, jogurte, žita za zajtrk) in izdelke znotraj seznama med seboj primerjate z upoštevanjem vseh razpoložljivih podatkov o hranilni sestavi. Lahko izberete tudi samo prikaz količine posamezne snovi, na primer sladkorja ali soli. Do seznamov priljubljenih živil dostopate s klikom na ikono srčka v nogi aplikacije.

nova mobilna aplikacija veskajjes3O semaforju
Prehranski semafor je uvedla britanska Agencija za standarde hrane (Food Standard Agency), ki je na podlagi raziskav ugotovila, da je barvno označevanje količine hranil preprost in učinkovit način, ki potrošnikom olajša razumevanje podatkov o sestavi živila. S prehranskim semaforjem se vrednoti predvsem hranilna vrednost predelanih živil, kot so predpripravljeni obroki, pice, žita za zajtrk, slaščice, sendviči, pijače, mlečno-žitne ploščice, mlečni in mesni izdelki, slani in sladki prigrizki.

Pomagajte nam soustvarjati bazo živil
Čeprav se zelo trudimo, da je v naši bazi čim več iskanih živil in da so podatki točni, se lahko zgodi, da posameznega izdelka v bazi ne boste našli ali pa bodo podatki o sestavi živila drugačni kot na izdelku v trgovini. Ponudba živil se namreč nenehno spreminja – na trgu se pojavljajo novi izdelki, obstoječim proizvajalci spreminjajo sestavo. V takšnem primeru nam lahko s posebno funkcijo v aplikaciji pošljete fotografije živila, naša ekipa pa bo dopolnila oziroma popravila podatke v bazi. Na ta način pomagate soustvarjati ažurno bazo živil, ki bo še naprej v pomoč ne le vam, temveč tudi drugim uporabnikom.

Če iskanega izdelka v bazi živil ne najdete, lahko njegovo hranilno sestavo še vedno (tako kot v prvi različici aplikacije) preverite z ročnim vnosom podatkov o hranilni vrednosti živila. Ker so merila za oceno pijač drugačna od meril za hrano, pred vnosom podatkov izberite ustrezen zavihek.

Še več vprašanj?
Pišite nam!
V aplikaciji se lahko naročite tudi na prejemanje obvestil. Tako boste enkrat na mesec neposredno v aplikacijo prejeli koristne informacije ali nasvete za zdravo prehranjevanje.

Pri razvoju aplikacije smo sodelovali Zveza potrošnikov Slovenije, Institut Jožef Stefan, ki je poskrbel za programiranje aplikacije, in Inštitut za nutricionistiko Nutris.

Želimo si, da vam je aplikacija v pomoč pri vsakdanji izbiri živil in da jo z veseljem uporabljate. Če imate vprašanje o aplikaciji ali njeni uporabi, preverite, ali je vaše vprašanje že med pogostimi vprašanji in odgovori na naši spletni strani www.veskajjes.si. Če odgovora ne najdete, nam pišite na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate..

logotiskupno

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Umik in odpoklic izdelkov

Več