Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

29. november 2018

Živilska multinacionalna podjetja so se naposled le odločila prekiniti poizkus označenja živil z zavajajočim označevanjem hranilnih vrednosti na prednji strani embalaže imenovanim `Evolved Nutrition Label´(ENL).

Mondelez, PepsiCo, Nestle, Coca-Cola in Unilever so 20. novembra naznanili, da bodo prekinili poizkus označevanja hranilnih vrednosti na prednji strani embalaže s shemo ENL, ki naj bi jo v prihodnjih mesecih pričakovali po Evropi. Podjetje Nestle se je celo odločilo, da dokončno zapusti pobudo.

V mesecu oktobru smo evropske potrošniške organizacije  v dopisu Evropski komisiji in nacionalnim organom izrazili zaskrbljenost, da je ENL neskladen z zakonodajo (Uredba o informiranju potrošnikov, 1169/2011), saj ta shema zavaja potrošnika in s tem onemogočajo informirano izbiro živil – tj. živil z bolj zdravo in ustrezno hranilno sestavo z vidika zdravega in uravnoteženega prehranjevanja.

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA