Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

23. oktober 2018

Na podlagi tožbe združenja nemških potrošniških organizacij VZBV, je sodišče podjetju Dr. Oetker Nahrungsmittel KG prepovedalo pomanjkljivo označbo hranilne vrednosti za pripravljen obrok iz porcije mueslijev in pol posnetega mleka. Takšna navedba je namreč dovoljena le ob spremstvu navedbe energijske vrednosti na 100 g izdelka na sprednji strani embalaže.

Potrošniške organizacije opažamo, da proizvajalci vedno znova iščejo načine, kako prikriti visoko vsebnost kalorij v njihovih izdelkih. Na primer tako, da navajajo hranilno vrednost na majhno in nerealno porcijo izdelka ali za pripravljen obrok.

Za potrošnika je smiselna in uporabna le navedba vsebnosti hranil in energijske vrednosti na 100 gramov oziroma 100 mililitrov, ki mu tudi omogoča primerjavo z istovrstnimi izdelki.

V pripravljenem obroku za polovico nižja energijska vrednost
Predmet spora je bil žitni izdelek "Vitalis Knusper-Müsli Schoko + Kekse". Na izdelku je bila na desnem boku embalaže navedena hranilna tabela z vrednostmi na 100 gramov izdelka, kot to zahteva zakonodaja. Iz te označbe je bilo razvidno, da ima izdelek visoko energijsko vrednost in sicer 448 kcal (1882 kJ) na 100 gramov izdelka. Poleg pa je proizvajalec navedel še hranilno vrednost na 100 g pripravljenega obroka, sestavljenega iz 40 gramov mueslijev in 60 mililitrov mleka z 1,5 odstotka maščobe, katere energijske vrednost pa je le 208 kcal (872 kJ).

favicon Obiščite spletno stran VešKajJeš
Koristni nasvete s primeri, ki vam bodo ogovorili na vprašanje, zakaj je pomembno brati in razumeti označbe na deklaraciji. 
V bazi izdelkov več kot 1500 živil in pijač označenih s prehranskim semaforjem.

Informacija o hranilni vrednosti za mešanico 40 g mueslija z mlekom je ponovljena na sprednji strani embalaže, obvezno in pomembno informacijo o veliko višji energijski vrednosti na 100 g izdelka pa je proizvajalec na sprednji strani izpustil.

Kršitev predpisov EU
Sodišče se je strinjalo z VZBV, da je Dr. Oetker kršil Uredbo o zagotavljanju informacij o živilih potrošnikom, in pojasnilo, da sklicevanje zgolj na 100 gramov obroka, ki vsebuje le majhno količino proizvoda, ni dovolj. V skladu z uredbo EU bi morali potrošniki imeti možnost primerjati energijsko vrednost različnih živil, zato je potrebno, da je ta vedno označena na 100 gramov izdelka.

Nerealne velikosti porcij zmedejo potrošnike
Velikosti porcij, ki ne odražajo količine, ki jo za pripravo obroka odmeri potrošnik, so žal postale naša vsakdanjost. Zato skupaj z VZBV tudi vse ostale potrošniške organizacije zahtevamo, da proizvajalci pri navajanju hranil na sprednji strani uporabljajo referenčno in primerljivo navedbo na 100 gramov oziroma 100 mililitrov živila.

Da pa bodo potrošniki razumeli navedbe hranilne vrednosti na označbi, potrebujejo enostavno orodje, kot je prehranski semafor. Ta z barvami, zeleno, oranžno in rdečo, signalizira, ali je določenega hranila na 100 g oz. 100 ml izdelka veliko, srednje ali malo.

Želimo si, da bi država sledila primerom dobre prakse iz Velike Britanije, Francije in Belgije, ter uvedla barvno označevanje hranilne vrednosti na izdelkih tudi v Sloveniji. Seveda le na 100 gramov ali 100 mililitrov izdelka, kot se prodaja.

Odločba sodišča (v nemščini)

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA