Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

02. avgust 2018

"Redno kupujemo juhe Knorr in v zadnjem času smo opazili, da imajo dodan kalijev klorid. Začudeni smo, saj mislimo, da preveč kalija škodi. Ali je kalijev klorid dovoljeno dodajati med sestavine za juhe?"

Kalijev klorid (KCl) je dovoljen aditiv (E508), ki ga proizvajalci dodajo živilom kot nadomestek za sol. Največja dodana količina tega aditiva zakonsko ni določena, proizvajalci ga smejo dodati "kolikor je potrebno" ("quantum satis") glede na namen uporabe, pri čemer pa morajo upoštevati dobro proizvodno prakso in aditiv uporabiti v najmanjši količini, s katero še dosežejo želeni tehnološki učinek. Poleg kalijevega klorida proizvajalci dodajajo živilom tudi druge kalijeve soli, na primer kalijev sulfat (E515).

Kalij je zelo pomemben za pravilno delovanje vseh celic, tkiv in organov v telesu, ker prenaša živčne impulze, vpliva na krčenje mišic in ohranja normalen krvni tlak. Med živila, ki so bogata s kalijem, spadajo predvsem sveže sadje in zelenjava, meso, nekatere vrste rib (losos), stročnice in mlečni izdelki. Kalija lahko primanjkuje ljudem, ki se nezdravo prehranjujejo in uživajo pretežno živila, revna s kalijem, kar jim povzroča težave zaradi bolezni srca in ožilja, visokega krvnega tlaka in mišičnih krčev. Ob običajni raznovrstni prehrani ga zaužijemo dovolj. Bojazni, da bi ga zaužili preveč, skoraj ni, tudi zato, ker se odvečni kalij izloči prek ledvic. V predpripravljenih živilih je redkeje prisoten in tisto malo, kar ga proizvajalci živilom dodajo kot aditiv, ne pomeni tveganja za zdravje. Na dan potrebujemo minimalno dva grama kalija.

Zelo malo verjetno je, da bi s hrano vnesli v telo preveč kalija, kar pa ne velja za natrij, ki ga (pogosto preveč) zaužijemo s kuhinjsko soljo (NaCl). Čeprav je tudi natrij nujen za normalno delovanje telesnih funkcij, mišičnih in živčnih celic, prevelik vnos pogosto povzroča zdravstvene težave, kot je povišan krvni tlak, ki lahko vodi do nastanka bolezni srca in ožilja. Dobro je vedeti, da na dan potrebujemo le 0,55 grama natrija.

Avtorica: Marjana Peterman

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA