Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

11. april 2018

Minilo je leto dni odkar je komisija pozvala proizvajalce alkoholnih pijač, da pripravijo predlog označevanja alkoholnih pijač.

Naj spomnimo, da je označevanje za druge pijače in živila obvezno po Uredbi (EU) št. 1169/2011 o zagotavljanju informacij o živilih potrošnikom, med tem ko je bilo obvezno označevanje alkoholnih pijač iz omenjene uredbe začasno izvzeto.

Alkoholna industrija je pripravila predlog označevanja alkoholnih pijač, a žal, kot se je že mnogokrat izkazalo, vse kaže na to, da tudi tokrat samoregulacija ne bo prinesla pričakovanih sprememb. Glede na načrte alkoholne industrije naj bi tudi v bodoče ne bilo potrebno označiti sestavine in hranilne vrednosti na alkoholnih pijačah, kot je denimo količina sladkorja, kar pa je že sedaj obvezno za vse ostale pijače. 

Industrija alkoholnih pijač predlaga, da bi lahko proizvajalci izbirali ali deklaracijo (sestavine in hranilno tabelo) natisnejo na embalažo izdelka, ali pa jo objavijo zgolj na spletu.

"Industrija si privošči preveč fleksibilnosti pri odločanju koliko informacij lahko potrošnik dobi. Potrošniki se odločajo za nakup v nekaj sekundah, popolnoma nerealno je pričakovati, da si bo potrošnik vzel nekaj minit, da preveri energijsko vrednost vodke na spletu," je povedala Monique Goyens, generalna direktorica evropske potrošniške organizacije (BEUC).

Alkoholne pijače so lahko `kalorične bombe´, saj lahko kozarec vina vsebuje toliko kalorij kot sladoled. Da bo potrošnik lahko zdravo izbiral in vedel, kaj alkoholna pijača sploh vsebuje potrebuje popolno informacijo o sestavi in hranilni vrednosti na živilu in ne nekaj klikov stran. Za potrošniške organizacije je dejstvo, da so hranilna vrednost in sestavine na alkoholnih pijačah prostovoljne a hkrati obvezne na drugih pijačah, kot so sadni sokovi in gazirane pijače, nesprejemljivo. Zato pozivamo EU, da tudi za alkoholne pijače postavi obvezujoča pravila označevanja sestavin in hranilne vrednosti in s tem konča privilegije, ki sedaj veljajo za proizvajalce alkoholnih pijač.

Dobra novica je, da si nekateri sektorji, kot so proizvajalci piva, želijo transparentnost, vendar to ni dovolj za zagotavljanje vseh informacij potrošnikom. Edina rešitev, ki jo vidimo, so obvezujoča pravila za alkoholno industrijo, ki bodo zagotovile sistematičen in potrošniku prijazen način označevanja.

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA