
- Podrobnosti
"Imam vprašanje glede označevanja alergenov v živilih. Imamo že drugega otroka, ki je alergičen na jajca. Na seznamu prepovedanih živil, ki nam ga je dal alergolog (dokument so sestavili v UKC Ljubljana), je tudi lecitin (kateri koli). Ali morda veste, zakaj na živilih lecitin ni označen kot alergen? V primerih, ko gre za sončnični lecitin, ni nobena beseda odebeljena, ko pa gre za sojin lecitin, je odebeljena samo soja (zaradi alergij na sojo)."
Označevanje alergenov je zakonodajno točno določeno: na seznamu sestavin se označi živilo (npr. jajca, soja), ki je alergen. Takšno živilo mora biti na seznamu sestavin poudarjeno na enega od naslednjih načinov: odebeljeno, z barvno podlago ali z drugačno pisavo.
Lecitin sam po sebi ni alergena snov, vendar postane alergen, kadar je proizveden iz soje ali jajc, ki pa so alergena živila. Ob sestavini »lecitin« je zato treba poudarjeno označiti alergeno živilo (npr. soja). Kadar je lecitin pridobljen iz sončničnega olja, alergenega živila ni treba označiti, ker sončnična semena niso alergeno živilo.
Avtorica: Marjana Peterman