Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

19. februar 2018

Prvi predlog Evropske Komisije o načinih označevanja porekla glavne sestavine v predpakiranih sestavljenih živilih: pravila preohlapna.

Evropska Komisija je pripravila osnutek izvedbene uredbe o označevanju glavne (primarne) sestavine v sestavljenih živilih. Osnutek uredbe bo v javni razpravi še nekaj časa, a njeno uveljavitev (enako veljavnost za ves evropski trg) pričakujemo še letos.

Pri Zvezi potrošnikov Slovenije smo sicer zadovoljni, da je komisija končno pripravila izvedbeno uredbo o označevanju primarne oziroma glavne sestavine predpakiranega, sestavljenega živila, a smo hkrati tudi razočarani nad predlagano, za potrošnika popolnoma neprimerno, rešitvijo načina označevanja porekla.

70% anketiranih evropskih potrošnikov (vir: Anketa Evropske potrošniške organizacije BEUC, 2013) želi vedeti, od kod prihaja hrana, več kot 80 % pa jih želi imeti označen izvor ali poreklo mleka oziroma mesa v  izdelkih.

Komisija v novih pravilih predlaga, da je glavna / osnovna surovina označena s poreklom celotnega evropskega prostora: poreklo glavne sestane je: `iz EU´, `ni iz EU´ ali pa `iz EU/ni iz EU´. Kar po našem mnenju ni ustrezna rešitev. Poleg tega načina, pa EU komisija v tej uredbi tudi dovoljuje podjetju, ki je odgovoren za predelavo in embaliranje izdelka, da lahko napiše le izjavo: `sestavina X  ne izhaja iz države Y´ , kjer je `država Y´ , država v kateri je bil izdelek predelan in pakiran. Po mnenju potrošniških organizacij je takšen predlog popolnoma neprimeren, saj potrošniki pričakujemo, da je poreklo ali izvor glavne sestavine izdelka označen vsaj z državo, v kateri je bila ta sestavina pridelana.

Evropska komisija je v predlogu predvidela (pre)več kompromisov pri označevanju porekla, kar zagotovo ni v interesu potrošnikov, ampak podjetij.

Strožja pravila kot jih predlaga Evropska Komisija že veljajo v Franciji, Italiji, na Portugalskem, Litvi, Grčiji, na Finskem in v Španiji. V naštetih državah morajo proizvajalci izvor mleka oziroma mesa v izdelkih že označiti z imenom države ali regije, v kateri je bilo mleko oziroma meso pridelano. Te zakonodajne zahteve nekaterih držav članic je EU komisija dovolila za uporabo samo v vsaki državi članici posebej kot začasno ureditev, dokler ne stopi v veljavo uredba enaka za celoten evropski prostor. Nova pravila, ki jih predlaga Komisija, torej v nekaterih državah pomenijo celo korak nazaj.

Potrošniške organizacije upamo, da bo komisija upoštevala tudi in predvsem interes potrošnikov za jasno označevanje vsaj izvora mleka oziroma mesa v izdelkih (če že ne za vsa ostala živila), tako kot je to že uveljavljeno v omenjenih državah članicah.

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA