Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

30. januar 2018

K dosedanjemu seznamu zaščitenih proizvodov v EU (na katerem je več kot 1400 kmetijskih izdelkov), je evropska komisija nedavno odobrila še eno Slovensko živilo: `Jajca izpod Kamniških planin´, ki bodo odslej nosila oznako `Zaščitena geografska označba´(ZGO).

To je že 13. slovensko živilo, ki nosi `zaščiteno geografsko označbo´ od skupno 25, ki jih je Slovenija je v EU doslej zaščitila, od teh je istrski pršut zaščitila skupaj s Hrvaško.

favicon Preberite tudi: kako jajca vključiti v vsakodnevno uravnoteženo prehrano, kaj pomenijo številke na jajcih in kako jih shranjevati

Zaščitena geografska označba (ZGO)
Zaščita živila z geografsko označbo pomeni, da mora vsaj eden od proizvodnih postopkov potekati znotraj določenega geografskega območja, medtem ko surovina za proizvodnjo lahko prihaja izven tega geografskega območja. Izdelki, ki so označeni z `zaščiteno geografsko označbo´, morajo biti izdelani, predelani ali pripravljeni na določenem geografskem območju, imeti pa morajo sloves, lastnosti in kakovost, ki so odraz značilnosti tega geografskega območja - na primer podnebja, vetra, tradicionalnega načina pridelave in podobno. 

Jajca izpod Kamniških planin
Vzreja in reja kokoši ter proizvodnja jajc izpod Kamniških planin morajo potekati znotraj geografskega območja, ki se razprostira okrog Kamniško-Savinjskih Alp.

Jajca imajo gladko lupino, so enakomerne debeline po površini in imajo prijeten mat sijaj. Rumenjak je enakomerno ter značilno rumeno obarvan. Vsebujejo najmanj dvakrat več omega-3 maščobnih kislin, kot običajna jajca in sicer najmanj 2,5 %. Kokoši krmijo z lanenim semenom, ki vsebuje približno 20 % maščob omega-3 maščobnih kislin (alfalinolenska kislina).

S tem se Jajca izpod Kamniških planin razlikujejo od drugih jajc, ki za obogatitev z omega-3 maščobnimi kislinami uporabljajo manj tradicionalne surovine, npr. denaturirano ribje olje in alge.

Pomembno je tudi razmerje med omega-3 in omega-6 maščobnimi kislinami, ki je v jajcih izpod Kamniških planin 1:7. Po priporočilih svetovne zdravstvene organizacije je s prehranskega in zdravstvenega vidika najbolj ugodno razmerje omega-3 in omega-6 maščobnih kislin med 1:2 do 1:8, običajna jajca imajo razmerje nekoliko višje in sicer okrog 1:13.

Slovenska živila, ki nosijo Zaščiteno geografsko označbo (ZGO): štajerski hmelj, kranjska klobasa, prekmurska šunka, slovenski med, kraška panceta, štajersko prekmursko bučno olje, kraški zašink, kraški pršut, ptujski lük, šebreljski želodec, zgornjesavinjski želodec, prleška tünka.

 

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA