Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

17. januar 2018

"Kupil sem ketchup, na katerem je na veliko zapisano, da je brez dodanega sladkorja. Natančnejši pogled na deklaracijo pa je razkril, da je živilu dodano sladilo, sukraloza. Je to zavajanje?" 

Zakonodaja zahteva, da je podatek o vsebnosti sladila napisan ob imenu izdelka, torej ne nujno tudi na prvi strani živila. 

Proizvajalec je ime izdelka zapisal le na deklarciji (SI: Paradižnikov ketchup, brez slakdorja s sladilom), ki mu sledi seznam sestavin. Teoretično proizvajalec ne krši zakonodaje.

Sukraloze lahko pojemo 15 mg/kg telesne teže/dan. Trenutne raziskave kažejo, da ni toksična, nekaj raziskav pa kaže na to, da lahko vpliva na mikrobioto debelaga črevesa, da vpliva na povečanje telesne teže (kar velja tudi za druga sladila) in morda vpliva na srce. Da bi lahko katero izmed naštetih trditev v celoti potrdili ali ovrgli, pa potrebujemo več raziskav na večjem številu ljudi.

Kemično je sukraloza klorirana saharoza in se proizvaja sintetično.

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA