Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

07. december 2017

Pogled na slike na embalaži in ime izdelka nas lahko pogosto privedeta do napačnih sklepov o sestavi živila.

V zimskih mesecih, ko je manj svežega sadja in zelenjave, potrošniki v želji po zdravi, uravnoteženi in tudi vitaminov polni hrani še pogosteje posegamo po živilih, ki nas vabijo k nakupu z vabljivimi slikami sadja na embalaži. Embalaža je prvi stik potrošnika z izdelkom, ki sporoča, kaj vsebuje. Če torej na njej vidimo veliko sadja, upravičeno pričakujemo, da ga bo izdelek tudi zares vseboval. Pa je to res?

Pod drobnogled smo postavili nekaj mlečnih izdelkov, žit za zajtrk in sadno-žitnih rezin ter sadnih čajev, ki jim je skupno eno: vsi imajo na embalaži privlačne slike sadja, predvsem jagod, mi pa smo ugotavljali, koliko sadja zares vsebujejo.

Zakonodaja pravi, da če je na embalaži izdelka slika sadja oziroma sadeža, mora izdelek nekaj tega sadeža tudi vsebovati.

Preberite seznam sestavin!
Slike sadja na embalaži prehranskih izdelkov in pijač so za potrošnika pogosto zavajajoče, saj upravičeno pričakujejo več sadja, kot ga izdelek v resnici vsebuje. Zavedati se moramo, da je embalaža za proizvajalce oglasni prostor, prostor, ki je namenjen pospeševanju prodaje. Resnica o izdelku pa se skriva na hrbtni strani embalaže.

Mlečni izdelki
Če ne pogledamo seznama sestavin, lahko kupimo mačka v žaklju.
Nekateri jogurti z okusom jagode vsebujejo jagode, drugi ne. Pogled na prodajno ime izdelka na deklaraciji nam lahko tudi razkrije, da to sploh ni jogurt, ampak »aromatizirana sladkana mlečna specialiteta z visoko vsebnostjo kalcija in vitamina D z okusom jagode«. Takšen je na primer mlečni izdelek za otroke Danonino, ki ima na embalaži narisano jagodo, a jagod glede na seznam sestavin v slovenskem jeziku sploh ne vsebuje (na seznamu sestavin v francoskem jeziku preberemo, da vsebuje aromo). V njem sicer najdemo koncentrat korenja in buče. Bi to potrošnik pričakoval glede na embalažo? Prepričani smo, da ne.

Z veliko vsebnostjo jagod se ne morejo pohvaliti niti Zott desert z okusom jagode in dodatkom stepene smetane, Milfina Milkshake in Minute Mlečni napitek z dodanim jagodnim sokom. Prvi vsebuje poleg arom 1,3 odstotka soka iz zgoščenega soka jagod, drugi 3 odstotke, tretji pa 3,2 odstotka soka iz zgoščenega soka jagod.

Nekaj več jagod je v EGO probiotičnem jogurtu jagoda, in sicer 7 odstotkov, 9 odstotkov jagod in jagodnega soka najdemo v sadnem jogurtu z jagodami Jogobella, v sadnem jogurtu jagoda MU extra pa 16,5 odstotka. Potrošnik bi tudi v primeru sadnih jogurtov upravičeno pričakoval več jagod, saj so vsi izdelki "preoblečeni" v embalažo, polno jagod.

kje so jagode mlecni izdelki

Rezine s sadjem in žiti
Nekatere imajo več sadja, druge več žit.
kje so jagode rezineTudi pri pri rezinah ne bo odveč, če si pred nakupom ogledate seznam sestavin, saj so razlike glede vsebnosti sadja in žit med njimi velike. Le tako boste izbrali izdelek, ki ustreza vašim pričakovanjem.

Žitna ploščica Fitness jagoda, na primer, vsebuje 55,6 odstotka žit in le 3 odstotke liofiliziranih jagod, torej so žita krepko na prvem mestu med sestavinami, kar nam sicer pove tudi ime izdelka (žitna ploščica).

Če želite več sadja, izbirajte med sadnimi oziroma sadno-žitnimi rezinami. V brusnično-višnjevi sadni rezini Knusperone prevladuje sadje z 69 odstotki, v sadno-žitni rezini z malino in jogurtom Lumpi je 37,4 odstotkov sadja, v sadno-žitni rezini Frutabela jagoda pa 38 odstotkov sadne sestavine (od tega 20 odstotkov jagodne kaše), žita pa najdemo proti koncu seznama sestavin.

Kaj je nujno vedeti o seznamu sestavin
Seznam sestavin se vedno začne s tisto sestavino, ki je je v živilu največ, nato v padajočem vrstnem redu sledijo še druge, vse do tiste, ki je je najmanj.

Sadni čaji
Namesto jagod predvsem hibiskus, šipek in jabolko.
V jesensko-zimskih mesecih pogosteje posežemo po sadnih čajih. Z embalaž nas vabijo jagode, maline, gozdni sadeži, češnje in drugo sadje, kar daje vtis, da je izdelek poln teh sadežev, a žal pogled na sestavine teh pričakovanj ne izpolni.

Čaj Teekanne jagoda vabi k nakupu z množico jagod na embalaži, a med sestavinami je na prvem mestu (torej ga je v čaju največ) hibiskus, sledijo jabolko, šipek, pomarančna lupina in šele nato podatek o vsebnosti jagode (1 odstotek). V sadnem čaju jagoda Mr. Perkins med sestavinami prevladujejo oslez, šipkove lupine in jabolko. Čaj vsebuje 5 odstotkov vlaknin rdečih jagod ter aromo rdeče jagode in koncentrat soka rdeče jagode. Čaj 1001 Cvet jagodna harmonija vsebuje aromo jagode ter 0,5 odstotka plodov jagod. V jagodni harmoniji ste pričakovali več jagod, kajne? A pozor, vsi omenjeni čaji imajo na embalaži napis, resda z majhnimi črkami, "aromatiziran" (Teekane samo v angleščini flavoured), s čimer proizvajalec odgovornost prenaša na potrošnika, ki naj bi zato kljub slikam obilja jagod na embalaži vedel, da izdelek vsebuje le aromo tega sadja.

Embalaže čajev v vrečkah so res barvite in privlačne, a bodite pozorni na sestavine. Preverite, ali čaj res vsebuje sestavine, prikazane na embalaži, saj vas lahko slikovna predstavitev hitro napelje v nakup čaja, ki ne bo izpolnil vaših pričakovanj. Zelo verjetno je, da boste kupili čaj, ki vsebuje šipek, hibiskus in jabolko, sadja, ki je na embalaži, pa bo le za vzorec ali bo v čaju le njegova aroma.

kje so jagode caji

Žita za zajtrk
Velike slike jagod in malin na embalaži žit za zajtrk, med sestavinami jih je le za vzorec.
Tudi pri žitih za zajtrk, ki smo jih postavili pod drobnogled, smo izbirali med izdelki, ki imajo na embalaži slike svežega sadja.

Pri žitih za zajtrk Granola fruit so nas prepričale k nakupu predvsem slike jagod in malin, a pogled na seznam sestavin nas je razočaral. Čeprav je v imenu izdelka beseda "fruit" (sadje) in čeprav sadje v primerjavi z žiti prevladuje na embalaži, je sadja v izdelku komaj za vzorec – le 1,7 odstotka liofiliziranega sadja (jagoda, aronija, malina, brusnica).

Podobna zgodba se ponovi pri Mercatorjevih Crunchy Muesli z jagodami in koščki bele čokolade ter pri žitih za zajtrk Knusperone, hrustljavi muesli z jagodami in belo čokolado. Prvi izdelek vsebuje le 1,5 odstotka liofiliziranih jagod, drugi še manj, 1,2 odstotka. Prav toliko liofiliziranih malin vsebuje tudi Dobra zobena – ovsena kaša Mogador, hrustljavi kosmiči z jagodami Jordans pa vsebujejo 2,5 odstotka kosov liofiliziranih jagod. Je pa res, da je na sprednji strani embalaže pod fotografijo kosmičev z jagodami z drobnim tiskom zapisano "predlog za serviranje".

Liofilizirano sadje je posušeno sadje, ki mu je z zamrzovanjem popolnoma odstranjena vsa voda.

kje so jagode zitarice za zajtrk

Ste tudi sami že kupili izdelek, ki vam je "ponujal" sadje, a tega v izdelku sploh ni bilo oziroma ga je bilo le za vzorec? Fotografirajte prvo stran embalaže in seznam sestavin ter nam pošljite fotografije na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate..

Avtorica: Jasmina Bevc Bahar

Program Podpora potrošnikom pri spremljanju in vrednotenju podatkov o sestavi živil kot orodje za spodbujanje zdravih izbir in reformulacije živil sofinancira Ministrstvo za zdravje RS. ves kaj jes 11-12-2017 logo mzz

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Umik in odpoklic izdelkov

Več