Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

03. avgust 2017

Prejeli smo fotografijo z vprašanjem, kaj je `to rdeče´na sadežu. Preberite, kaj odgovarja naša prehranska strokovnjakinja!

Po fotografiji sodeč gre za vosek.

Voski, ki so dovoljeni za površinski nanos na sadje - z njimi največkrat zaščitijo citruse, melone, jabolka, hruške, breskve, ananas, mango, avokado, granatno jabolko in papajo - ščitijo sadje in preprečujejo poškodbe med transportom in skladiščenjem.

Voskanje je dovoljeno tudi za nekatere sire in sladkarije ter v žvečilnem gumiju.

Aditivi morajo biti označeni na živilih, kadar so ta predpakirana. Pri živilih, ki niso predpakirana, pa to ni izrecno zahtevano.

Voski, ki sodijo med dovoljene aditive, niso zdravju škodljivi v količinah, ki bi jih pojedli z obdelanimi sadežem ali s kosom sira. Voski so neprebavljivi. Večinoma voskajo sadje, ki ga pred zaužitjem olupimo.

Voski, ki so dovoljeni za uporabo v živilstvu

Čebelji vosek

E 901
Kandelila vosek (rastlinski ) E 902
Karnauba vosek (rastlinski) E 903
Šelak (živalski) E 904
Mikrokristalinski vosek
(parafinski – iz nafte)
E 905
Oksidiran polietilen 
(sintetiziran )
E 914

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA