Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

13. december 2016

Z današnjim dnem morajo biti vsa predpakirana živila označena s hranilno tabelo vsebnosti hranilnih snovi.

Zakonodaja, Uredba Evropskega parlamenta in Sveta št. 1169/2011 o informiranju potrošnika o živilih, je bila sprejeta in objavljena v uradnem listu EU v novembru 2011 s številčnimi prehodnimi obdobji uveljavitve zahtev te uredbe. Ta zakonodaja predpisuje način označevanja in predstavitve hranilne tabele, predpisuje tudi, katera živila ni potrebno označevati s hranilno tabelo, obliko navajanja in velikost črk.

Glavni cilj te uredbe je, da omogoči potrošnikom ozaveščeno izbiro živil ter primerjavo prehranskega profila živil med podobnimi predpakiranimi živili. Še več informacij o prehranskem profilu živil in pijač:
www.veskajjes.si 

Kaj vsebuje predpisan način označevanja:

  • obvezno označevanje vsebosti hranil in energije na živilih in pijači v obliki, ki je naprodaj;
  • hranila, ki morajo biti označena v 100 gramih ali 100 ml živila v prodaji so: maščobe (skupne), od teh (skupnih maščob) nasičene maščobne kisline, ogljikovi hidrati in od teh količina sladkorjev (mono in disaharidi), beljakovine ter sol;
  • predpisan je tudi način prostovoljnega označevanja hranil, energije in vitaminov ter % priporočenega vnosa hranil;
  • lahko tudi prostovoljno označijo hranilno in energijsko vrednost na porcijo ali jedilno enoto;
  • predpisan tj. obvezen način označevanja hranilne tabele je v obliki tabele, ki mora biti dobro vidna in čitljiva, kadar prostor ne dopušča tabele, je lahko zapisana linearno.

kakav tabela

Hranilne tabele ni potrebno navajati na živilih, ki jih prodajajo v razsutem stanju, v delikatesah in pekarnicah- Prav tako ne na surovih živilih, živilih z eno samo sestavino (npr. mleko, jogurt ali kaša), na čajnih mešanicah, mleti kavi, soli, sladkorju in sladilih, ter takrat, ko je površina embalaže manjša kot 25 cm2.

Obvezno označevanje hranilne in energijske vrednosti živil potrošnikom omogoča, da primerjajo vsebnost sladkorja ali maščob oziroma nasičenih maščobnih kislin med izdelki in jim tako omogoči ustrezen nakup za zdravo prehranjevanje.

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Umik in odpoklic izdelkov

Več