Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

01. december 2016

Potrošnike velikokrat zanima, v kakšnih razmerah so bila živila pridelana, pa ne samo lokalna, ampak tudi tista, ki rastejo samo v tropskem pasu in v t. i. nerazvitih državah. Verjamemo, da potrošniki ne bi kupovali tistih izdelkov, pri pridelavi katerih so bile ugotovljene kršitve človekovih pravic in zelo negativen vpliv na okolje. O pridelavi banan smo že pisali (ZPStest 10/2016), podobne pa so razmere tudi pri pridelavi kakava, čaja, palmovega olja in drugih sadežev iz predvsem nerazvitih dežel. Potrošniki za informirane odločitve potrebujemo informacije, vredne zaupanja, certifikacijski sistemi v prehranski verigi kakava, čaja in palmovega olja pa lahko pomagajo pri izbiri.

Vsebina le za člane ZPS

Postani član

paket INTERNET

4 x 14,10 € / leto

Člani imajo dostop do rezultatov VSEH testov, potrošniškega pravnega svetovanja in revije ZPStest.

Več o članstvu

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA