Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

22. avgust 2016

Poreklo živil: za potrošnike so informacije o poreklu živil in prehranskih izdelkov pred nakupom pomembne, žal pa so največkrat drugačne od naših pričakovanj in iz njih ne izvemo, od kod izdelek zares prihaja. Prodajalci vedo, da precej potrošnikov bolj zaupa živilom, ki prihajajo iz naših krajev, zato k nakupu pogosto vabijo z navedbami, kot so "slovenska kakovost", "slovenski izdelek", "domače", "dobrote z naših kmetij". Na embalaži izdelkov opazimo zastave držav in različne navedbe, ki namigujejo na poreklo živil. Če pa se potrošnik poglobi v deklaracijo na prehranskem izdelku, ugotovi, da je lahko informacija o poreklu zelo skopa in iz nje ni mogoče ugotoviti, kje je bilo živilo pridelano, na kateri zemlji je na primer zrasel fižol, ki smo ga kupili, iz katere države je krava, ki je dala mleko, ki ga pijemo ... Predstavljamo, kaj o označevanju porekla živil in prehranskih izdelkov določa zakonodaja in objavljamo nekaj praktičnih primerov dobre in slabe prakse pri označevanju porekla živil.

Vsebina le za člane ZPS

Postani član

paket INTERNET

4 x 14,10 € / leto

Člani imajo dostop do rezultatov VSEH testov, potrošniškega pravnega svetovanja in revije ZPStest.

Več o članstvu

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA