Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

15. oktober 2015

Evropska komisija je objavila registracijo Istrskega pršuta / Istarskega pršuta kot zaščitene označbe porekla. Istrski pršut je prvi mesni proizvod, ki ga proizvajata dve državi - Slovenija in Hrvaška - in je pri Evropski komisiji registriran z zaščiteno označbo porekla.

Istrski pršut se razlikuje od večine drugih pršutov: proizveden je iz prašičjega stegna brez nogice, kože in slanine, suho soljen z morsko soljo in začimbami (poper, česen, lovor in rožmarin), sušen na zraku brez dimljenja in zorjen najmanj 12 mesecev. Proizvajalci morajo pri njegovi proizvodnji upoštevati enotno recepturo in enotni tehnološki postopek ne glede na to, ali je proizveden v Sloveniji ali Hrvaški, surovina za proizvodnjo Istrskega pršuta pa mora izhajati iz območja slovenske ali hrvaške Istre oziroma širšega območja Hrvaške, medtem ko proizvodnja lahko poteka samo na območju istrskega polotoka. Končni proizvod slovenski proizvajalci označijo kot Istrski pršut, hrvaški pa kot Istarski pršut, pri tem pa se uporabi enotni logotip. (Vir: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano)

Zaščitena označba porekla (ZOP)
Najvišja raven zaščite je “geografsko poreklo” in v Sloveniji je predvidena za živila, ki so pridelana, predelana in pripravljena na določenem geografskem območju, njihove lastnosti pa so posledica značilnosti tega področja. Takšna živila so zaščitena z zaščitnim znakom “zaščitena označba porekla”/geografsko poreklo. Tudi ime izdelka je zaščiteno in ga ne smejo uporabljati za noben drug izdelek.

Istrski pršut je že 23. izdelek, registriran pri Evropski uniji. Slovenija ima pri Evropski komisiji registrirane še:

  • Zaščitena označba porekla (ZOP): Kraški med, Ekstra deviško oljčno olje Slovenske Istre, Nanoški sir, Kočevski gozdni med, Tolminc, Bovški sir, Mohant, Piranska sol.
  • Zaščitena geografska označba (ZGO): Kraška panceta, Prleška tünka, Zgornjesavinjski želodec, Šebreljski želodec, Ptujski lük, Kraški pršut, Kraški zašink, Štajersko prekmursko bučno olje, Slovenski med, Prekmurska šunka in Kranjska klobasa.
  • Zajamčena tradicionalna posebnost (ZTP): Belokranjska pogača, Idrijski žlikrofi, Prekmurska gibanica.

Več slovenskih tradicionalnih živilih: oglejte si našo brošuro Slovenska tradicionalna živila.

 

 

 

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA