Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

02. avgust 2018

"Na banjicah sladoledov sem opazila, da je količina večinoma zapisana v litrih (1 l, 2 l) ozir. v enotah, izpeljanih iz litra (900 ml, 1.650 ml, 1.000 ml/500 g). Pri večini sladoledov je torej na embalaži zapisana prostornine posode in ne količina (teža) sladoleda. Dejstvo, da podatka o teži sladoleda na embalaži ni, se mi zdi zavajanje kupcev, saj tudi nikjer ne piše, da se podatek o prostornini nanaša na posodo in je zato dvoumen. Lahko morda pojasnite, kako je s tovrstno navedbo o količini sladoleda?"

Zakonodaja dovoljuje, da je lahko količina sladoleda navedena v prostorninskih in tudi v masnih merskih enotah. Proizvajalec sam izbere način označevanja. Če se odloči za prostorninsko mersko enoto, ta pomeni količino sladoleda in ne prostornino posode. Proizvajalec mora zapisano količino preveriti ob polnjenju v embalažo, in sicer ne glede na to, ali gre za sladoled na palčki ali v banjici. Navedba mora biti resnična in preverljiva.

V proizvodnem procesu v sladoled vpihujejo zrak, s čimer povečajo njegovo prostornino in dosežejo lahkotnejšo in mehkejšo teksturo. Standardi dovoljujejo od 25 pa do 120-odstotno povečanje prostornine sladoleda zaradi dodanega zraka. Količina dodanega zraka je različna, odvisna pa je od sestavin sladoleda in tudi od njegove oblike. Sladoled na palčki in korneti vsebujejo mnogo manj zraka kot sladoled v banjicah, saj mora ta ostati dlje časa kompakten.

Avtorica: Marjana Peterman

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA