Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

20. november 2013

Evropska komisija je v Uradnem listu EU objavila registracijo mohanta (Zaščitena označba porekla), ki je že 18. slovenski proizvod, registriran pri Evropski komisiji.

Mohant
Mohant izdelujejo na omejenem geografskem območju v osrčju Julijskih Alp, ime "Mohant" pa se je pojavilo že v 18. stoletju. Je mehki sir belkasto rumene, bež ali svetlo maslene barve, proizveden iz surovega kravjega mleka. Zanj sta značilna močno izražen vonj ter pikanten okus, ki lahko tudi nekoliko greni. Vonj in okus sira sta lahko za marsikoga celo odbijajoča, vendar sta značilna za ta sir in zato mu pravijo tudi posebnež med siri.

Na njegov vonj, okus in teksturo pomembno vpliva tudi tradicionalni postopek proizvodnje, po katerem ga proizvajajo še danes. Za tradicionalni postopek sta značilni predvsem dve fazi: faza, ko sirno zrno po fazi sušenja pustijo, da se usede na dno in faza zorenja v "dežah" (posebnih posodah), kjer zagotavljajo anaerobne pogoje zorenja Mohanta. Med zorenjem pride do razgradnje beljakovin do aminokislin. Pri tem se sprošča plin, zato postane sir mazav, pridobi pa tudi specifičen vonj in okus. (Vir: Ministrstvo za kmetijstvo in okolje)

Zaščitena označba porekla
Najvišja raven zaščite je “geografsko poreklo” in v Sloveniji je predvidena za živila, ki so pridelana, predelana in pripravljena na določenem geografskem območju, njihove lastnosti pa so posledica značilnosti tega področja. Takšna živila so zaščitena z zaščitnim znakom “zaščitena označba porekla”/geografsko poreklo. Tudi ime izdelka je zaščiteno in ga smejo uporabljati za noben drug izdelek.

Poleg Mohanta ima Slovenija pri Evropski komisiji registrirane še:

  • Zaščitena označba porekla (ZOP): Kraški med, Ekstra deviško oljčno olje Slovenske Istre, Nanoški sir, Kočevski gozdni med, Tolminc, Bovški sir
  • Zaščitena geografska označba (ZGO): Kraška panceta, Prleška tünka, Zgornjesavinjski želodec, Šebreljski želodec, Ptujski lük, Kraški pršut, Kraški zašink, Štajersko prekmursko bučno olje
  • Zajamčena tradicionalna posebnost (ZTP): Belokranjska pogača, Idrijski žlikrofi, Prekmurska gibanica.

Več slovenskih tradicionalnih živilih: oglejte si brošuro, ki smo jo pripravili skupaj z našim Evropskim potrošniškim centrom.

 

 

Fotografija: Ministrstvo za kmetijstvo in okolje

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA