Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

20. oktober 2017

Član je naši prehranski strokovnjakinji zastavil zanimivo vprašanje: "Ali mi lahko prosim pojasnite, kaj se skriva za poimenovanjem "generičen"  pri živilih, na primer generična moka, mleko...?

V ZDA "generične" prehranske izdelke imenujejo tudi izdelki "no name", po naše, izdelki "brez imena". Zanje je značilno, da niso označeni s kakšnim posebnim imenom ali blagovno znamko proizvajalca ali trgovca, embalaža pa je preprosta, navadno le dvobarvna in brez slikovne opreme. Generični prehranski izdelek je tisti, ki ga trgovec posebej naroči pri proizvajalcu, da bi kupcem v obstoječi ponudbi določene vrste izdelkov ponudil še izdelek v preprosti izvedbi, kar omogoča, da je v svoji skupini (naj)cenejši.

Tako lahko kupimo "prehranske generične izdelke", npr. moko, mleko z 1,5 % m. m., maslo z 82 % m. m. in celo pršut, pa tudi druge izdelke, ki ne sodijo med prehranske. Na embalaži teh izdelkov je le črtna koda, kar po navedbi trgovca (na njihovem spletnem mestu) poceni njihovo poslovanje.

Poudariti pa je treba, da mora biti vsako živilo narejeno v skladu s predpisi oziroma normativi, ki veljajo za to živilo, ne glede na blagovno ali trgovsko znamko, embalažo, podobo.... Živilo mora imeti predpisano kakovost, biti mora označeno v skladu z zahtevami in seveda biti mora varno.

Če želimo potrošniki izvedeti, kaj vsebuje prehranski izdelek, si moramo seveda natančno ogledati sestavine na deklaraciji. Šele takrat lahko ugotovimo, kakšne razlike obstajajo med istovrstnimi izdelki, in ko gre za generična živila, kakšne razlike obstajajo med temi živili in drugimi istovrstnimi izdelki.

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA