Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

17. julij 2020

Uspeh proti zavajajočemu oglaševanju hrane za majhne otroke.

Okrožno sodišče v Münchnu je z razsodbo na prvi stopnji pritrdilo tožbi nemške potrošniške organizacije VZBV (Verbraucherzentrale Bundesverband) proti podjetju HiPP GmbH & Co. Vertrieb KG. Skladno s tem so dvoumne izjave o otrokovih potrebah po vitaminu D in kalciju ter s tem potrebe po uživanju nadomestkov mleka prepovedane.

  • Tudi na slovenski spletni strani www.hipp.si smo opazili podobno zavajajočo predstavitev izdelka HiPP 3 Junior COMBIOTIC ®.
  • Predstavitev izdelka namiguje na to, da malček z običajno uravnoteženo prehrano ne more zadostiti potrebam po vitaminu D in kalciju, medtem ko jih z izdelkom HiPP 3 Junior COMBIOTIC ® lahko.
  • Okrožno sodišče v Münchnu je dosodilo, da je takšen način dvoumne predstavitve zavajajoč in zato prepovedan.

"Ko gre za hrano za malčke, bi morala podjetja ravnati še posebej odgovorno in s predstavitvami ne zavajati potrošnikov, temveč pridobiti njihovo zaupanje. To vključuje tudi jasne in nedvoumne informacije o vitaminih, mineralih in drugih hranilih," pravi Susanne Einsiedler, pravna svetovalka pri VZBV. "Starši ne bi smeli imeti občutka, da so določeni izdelki nujno potrebni za prehrano in razvoj njihovega malčka. Otroci, starejši od enega leta namreč običajno ne potrebujejo posebne hrane." Z izjavo se popolnoma strinjamo tudi na Zvezi potrošnikov Slovenije.

Kaj so ugotovili v Nemčiji?
Na nemški spletni strani je podjetje promoviralo izdelke `HiPP otroško mleko COMBIOTIK od 1+ leta´ in `HiPP otroško mleko COMBIOTIK od 2+ leta´ s kratkim videom in opombo: "Potrebuješ 7-krat več od mene, postani velik, zdrav - najbolj gotovo." Šele po ponovnem kliku se je pojavila razlaga: "Majhni otroci potrebujejo do 3-krat več kalcija in celo 7-krat več vitamina D kot odrasli na kilogram telesne mase."

Če želi potrošnik preveriti pravilnost teh trditev, lahko na eni izmed pod strani najde drobni tisk iz katerega preračun izhaja: "Dodatne potrebe po hranilih v primerjavi z odraslimi na kilogram telesne mase (EFSA 2013, moški 80 kg, dojenčki 12 kg)." Težko je predvideti, ali bodo potrošniki to res našli in sami preračunali vrednosti

Okrožno sodišče v Münchnu se je strinjalo z VZBV, da HiPP s takšno predstavitvijo izdelka daje vtis, da z uravnoteženo in raznoliko prehrano ne moremo zadostiti potrebam malčkov po vitaminu D in kalciju - zato je odlična alternativa prav izdelek HiPP COMBIOTIC. Izjava na spletni strani namreč sporoča, da otrok potrebuje 7-krat več vitamina D kot odrasla oseba. V resnici pa, glede na priporočila, otroci ne potrebujejo več vitamina D ali kalcija kot odrasli. Družba je s temi izjavami kršila Uredbo št. 1924/2006 Evropskega parlamenta in sveta o prehranskih in zdravstvenih trditvah, ki določa, da trditve ne smejo biti zavajajoče in ne smejo navajati, domnevati ali namigovati da uravnotežena prehrana na splošno ne more zagotoviti potrebnih količin hranil.

Kakšno je stanje pri nas?
Ob informaciji s strani nemških kolegov smo preverili tudi stanje pri nas in razočarani ugotovili, da podjetje HiPP tudi na slovenski spletni strani izdelek HiPP 3 Junior COMBIOTIC ® (od 1 leta dalje) predstavlja na zelo podoben način. In sicer z napisi: "Ti ga rabiš 7-krat več kot jaz, da boš velika in močna in zdrava ves čas.", "7x več vitamina D za zdrave kosti, najpomembneje" ter mini igro, kjer uporabnik leseni vlakec napolni s sličicami, ki prispevajo največ vitamina D, med katerimi moramo največji delež zapolniti z izdelkom HiPP 3 Junior COMBIOTIC ®.

S klikom na drugo novico "Zakaj vaš otrok potrebuje sedemkrat več vitamina D?" lahko pridemo do nadaljnjih informacij, kjer je z grafom prikazano, da otroci potrebujejo 7-krat več vitamina D in 3-krat več kalcija kot odrasli, preračunano na kilogram telesne mase, kjer je vzeta vrednost 12 kg za otroka in 80 kg za odraslega (kot vir stran navaja Evropsko agencijo za varnost hrane, EFSA ), kar lahko razberemo iz drobnega sivega tiska pod eno iz med sličic.

Nemško sodišče je tudi podatke na embalaži označilo za zavajajoče. Na slovenskem izdelku smo na nepopolno prevedeni prelepki med opisom značilnosti izdelka zasledili naslednji zapis: "sestava mleka HiPP 3 Junior COMBIOTIC ® odraža dejstvo, da malček potrebuje 3-krat več kalcija in 7-krat več vitamina D kot odrasla oseba". Sodišče je poudarilo, da otrok v povprečju potrebuje enako količino določene hrane, ki vsebuje vitamin D, kot odrasla oseba.

Slovenska priporočila za vitamin D so ne glede na starost 20 µg in za kalcij 600 mg za otroke od 1 do 3 let ter 1000 mg za odrasle. (vir: NIJZ; Referenčne vrednosti za energijski vnos ter vnos hranil, 2020)

Po podatkih raziskave NUTRIHEALTH, Inštituta za nutricionistiko na odraslih Slovencih (Vir) so v preskrbljenosti z vitaminom D opazna precejšnja sezonska nihanja zato moramo ustrezno količino zagotoviti predvsem z gibanjem na svežem zraku tudi pozimi ter zadostnim uživanjem različnih živil živalskega izvora, npr. ribe, jajca, mleko in mlečni izdelki, rastlinska živila pa ga vsebujejo predvsem, kadar gre za obogatene izdelke. Posamezniki, ki večino dneva preživijo v notranjih prostorih, pa lahko posežejo tudi po prehranskih dopolnilih vitamina D, seveda ob posvetovanju z zdravnikom.

Več o vitaminu D: Vitamin D nepogrešljiv za delovanje telesa

 

Povezava do izvirnega članka.

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA