Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

06. julij 2020

Zanima me, ali ste že kdaj izvedli tržni pregled smetan za stepanje. Sem namreč v dvomih, katero smetano naj kupujem, ker imajo nekatere med sestavinami naveden aditiv karagenan (npr. smetana v Lidlu, Hoferju), druge pa ne (npr. smetana Mu). Slišala sem, da je ta aditiv rakotvoren. Ali je to res?

Karagenan E407 (prečiščen) in E407a (polprečiščen) je v EU dovoljen aditiv za živila, razen v hrani za dojenčke do šestega meseca starosti. Kemično je to sulfatni polisaharid (galaktozni polimer), ki se zaradi velike molekularne teže v prebavnem traktu ne prebavlja, zato se iz njega nespremenjen izloči. Kot aditiv se uvršča med želirna sredstva, gostila in emulgatorje. Karagenan izdelujejo iz rdečih alg rodu Rhodophycae, kot želirno sredstvo pa je v prehrani v uporabi že stoletja. Danes ga dodajajo številnim prehranskim izdelkom, na primer smetani za stepanje, mlečnim in rastlinskim napitkom, žele bonbonom, žvečilnemu gumiju, sladoledu, tudi pasti za zobe.

Smetana za stepanje, ki vsebuje majhno količino karagenana, se lepše in hitreje stepe, dlje časa tudi ohrani čvrsto strukturo, zato ne preseneča, da v prodaji skoraj ni smetane za stepanje, ki tega aditiva ne bi vsebovala.

Evropska komisija je na podlagi mnogih raziskav in mnenja evropske organizacije za varnost hrane EFSA1 leta 2018 odločila, da karagenan ni rakotvorna snov niti ni genotoksičen, lahko pa pri prevelikih dnevnih vnosih povzroča težave s prebavo, kar sicer velja za vse polisaharide. Brez posebnih učinkov na prebavo ga lahko s hrano na dan zaužijemo 75 mg/kg telesne teže ali približno 5,2 grama na dan za 70 kilogramov težko osebo. Še sprejemljiv dnevni vnos v praksi težko presežemo, saj je v prehranskih izdelkih količina tega aditiva omejena na 0,3 do 1 g na kilogram živila. Občasno uživanje smetane za stepanje s tem aditivom torej ne bo škodovalo, če boste le pozorni na celotno količino živil z dodanim karagenanom, ki jih dnevno zaužijete.

Avtorica: Marjana Peterman

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA