Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Odpoklici 2020
Odpoklici 2020
01. junij 2020

Objavljen je odpoklic Bio koruznega zdroba.

Podatki o živilu
Ime živila: Bio koruzni zdrob
Opis pakiranja: papirnata vrečka
Velikost pakiranja: 500g, 1000g
Roki uporabe: 31.12.2020, 31.3.2021
Proizvajalec: Eko kmetija Pri omi Neži, Mihovce 4, 2326 Cirkovce

Vzrok odpoklica
Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je v okviru uradnega vzorčenja na vzorčenja na prisotnost onesnaževal odvzela vzorec koruznega zdroba. V vzorcu je bila ugotovljena presežena vrednost alkaloidov atropina in skopolamina.

ZPS svetuje
V primeru, da imate ta zdrob doma, ga ne zaužijte. Lahko ga vrnete v trgovino, kjer ste ga kupili, upravičeni ste do povrnitve kupnine.

Atropin in skopolamin
Alkaloida sta strupena in vplivata na centralni živčni sistem (razdraženost, halucinacije, izguba orientacije), vid in srce (motnje srčnega ritma). Učinki rastline, ki jih lahko občutite so: suha usta, povečane zenice, težave z vidom, motnje srčnega ritma, nemir, zmedenost, izguba prostorske in časovne orientacije, prividi, nerazumljiv govor.

Fotografija: omaneza.si

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA