Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

19. september 2019

Evropska komisija je objavila poročilo o uporabi sistema hitrega obveščanja o nevarnih živilih in krmi na skupnem evropskem trgu (RASFF) za leto 2018.

Države članice EU so lani Komisiji poslale 3699 obvestil o tveganjih v zvezi z živili ali krmo. Od tega je bilo 1118 opozoril, kar pomeni, da je šlo za resno tveganje za zdravje, ki je zahtevalo hitro ukrepanje s strani nosilcev živilske dejavnosti ali ustreznih organov.

Pregled živil na meji ali trgu EU je najpogosteje pokazal na tveganje v zvezi z aflatoksini v oreščkih in živim srebrom v mečarici. Podobno kot prejšnja leta se je tudi lani le manjši delež opozoril nanašal na krmo (9 %) in materiale, namenjene za stik z živili (4 %). Velik delež obvestil pa se je tako kot v preteklosti nanašal na izbruhe okužb listerioze v več državah, povezane z zmrznjeno koruzo. 

Slovenija
Nadzorni organ (Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin) je lani objavil 26 različnih originalnih (prvih) obvestil, bodisi odpoklicev, opozoril ali zavrnitve nevarnih živil na meji. Predmet odpoklica so bili največkrat nevarna zelenjava, sadje in prehranski dodatki. Vzrok pa so bili presežena vrednost pesticidov, prisotnost aflatoksina v živilih in sildenafil-a (učinkovina, ki je dovoljena le v zdravilih) v prehranskih dodatkih.

Sistem RASFF letos praznuje 40 let in je bistvenega pomena za sledenje in umik okuženih izdelkov s trga. V EU in širše se je uveljavil kot ključno orodje za zagotavljanje varnosti hrane na trgu EU. Vse večja dejavnost mreže RASFF pa je potrditev okrepljenega sodelovanja med nosilci živilske dejavnosti in organi držav članic.

 

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA