Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

27. marec 2019

Objavljen je odpoklic divjačinske salame.

Podatki o živilu
Živilo: Divjačinska salama
Datum proizvodnje: 11.12.2018
Pakirano dne: 11.3.2019
Rok uporabe: 27.9.2019
Lot: 1
Proizvajalec: Kmetija Pr' Škofč, Matic Kleindienst s.p., Glavna cesta 9, 4202 Naklo

Vzrok odpoklica
Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je v okviru letnega programa monitoringa zoonoz in povzročiteljev zoonoz odvzela vzorec mesnega proizvoda z namenom preverjanja varnosti živil. V vzorcu divjačinske salame je bila potrjena prisotnost seva verotoksične Escherichia coli (STEC), ki ima gen za tvorbo verotoksina stx2. Živilo, v katerem je bila ugotovljena prisotnost verotoksične E. coli, je namenjeno neposrednemu uživanju (brez predhodne termične obdelave), zato predstavlja tveganje za zdravje ljudi in ocenjeno kot ne varno.

Ukrep
Proizvajalec je pričel s postopkom umika/odpoklica živila iz prometa.

ZPS svetuje
Zaradi dolgega roka uporabe je možno, da imajo potrošniki salamo še doma. V primeru, da imate to salamo doma, je ne zaužijte. Lahko jo vrnete v trgovino kjer ste jo kupili, upravičeni ste do povrnitve kupnine.

E.coli
Od okužbe z E. Coli, pa do prvih znakov lahko mine tudi od tri do osem dni. Pojavijo se lahko naslednji znaki okužbe: bolečine v trebuhu in trebušni krči, slabost in bruhanje ter driska, ki jo lahko spremljajo tudi krvavitve. Okuženi lahko ima tudi povišano telesno temperaturo.

Fotografija je simbolna

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA