Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

25. september 2018

Evropska komisija je objavila letno poročilo o delovanju sistema hitrega obveščanja o nevarnih živilih in krmi na skupnem evropskem trgu (RASFF) za leto 2017.

Komisija je prek sistema lani prejela 3832 obvestil o nevarnostih v zvezi s hrano ali krmo, med katerimi se jih je 942 nanašalo na resne nevarnosti za zdravje. Največkrat je šlo za salmonelo v perutninskem mesu, živo srebro v ribah mečaricah in ostankov pesticidov v jajcih, sadju in zelenjavi. Le 6 % opozoril se je nanašalo na krmo in 3,1 % na materiale za stik z živili.

Slovenija je v sistem RASFF lani podla 31 prijav, več kot 100-krat pa so naši nadzorni organi odreagirali na prijavo iz kakšne druge države članice.

Kot so sporočili iz Komisije, je bilo tudi lani tudi večje število prijav v zvezi s Fipronilom v jajcih zaradi nezakonite uporabe te snovi kot biocida, izmenjava prek RASFF pa je omogočila hiter umik jajc s trga.

favicon Preverite: odpoklici živil v letošnjem letu

favicon Preverite: odpoklici živil v letu 2017

Sistem RASFF so vzpostavili že leta 1979, v minulih letih pa so ga prilagajali rastočemu in čedalje kompleksnejšemu globalnemu trgu in spreminjajočim se navadam potrošnikov. Novi izzivi, kot so globalna trgovina, goljufije s hrano, e-trgovina in nove nevarnosti, zahtevajo še tesnejše sodelovanje med sistemom RASFF in drugimi mehanizmi za varnost hrane in javno zdravje.

Večino nevarnih živil sicer odkrijejo že v okviru rednega nadzora na zunanjih mejah Evropske unije. 

Celotno poročilo je na voljo na spletu (v angleščini).

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA