Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Odpoklici 2018
Odpoklici 2018
05. junij 2018

Dobavitelj je objavil odpoklic živila.

Podatki o živilu
Živilo: Bambi Plazma, All you need
Trgovsko ime: Plazma piškoti
Poreklo: Srbija
Proizvajalec: Koncern Bambi a.d. Požarevac
Distributer za Slovenijo: Fructal d.o.o., Ajdovščina
Lot/serija: L801370
Rok uporabe: 30.6.2019
Pakiranje: 150 g

Vzrok odpoklica
Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je v okviru uradnega nadzora vzorčenja in analize živil na prisotnost akrilamida ugotovila visoko vsebnost akrilamida v plazma piškotih, kar predstavlja nesprejemljivo tveganje za zdravje potrošnikov, še posebej otrok.

ZPS svetuje
V primeru, da imate te kekse doma, jih ne zaužijte. Lahko jih vrnete v trgovino kjer ste jih kupili, upravičeni ste do povrnitve kupnine.

Kaj je akrilamid?
Akrilamid je kemična snov, ki naravno nastane v škrobnih živilih (npr. krompir, žita), ko jih toplotno obdelujemo pečemo, cvremo ali pražimo nad 120° C in ob pomanjkanju vlage. Pri daljši obdelavi živila nad 120° C nastaja več akrilamida.

Ker so raziskave pokazale, da akrilamid v prehrana povzroča raka pri živalih, so znanstveniki predpostavili, da izpostavljenost akrilamidu povečuje tveganje za nastanek raka pri ljudeh v vseh starostnih skupinah. Leta 2015 je EFSA (Evropska agencija za varnost hrane) prišla do zaključka, da je akrilamid v hrani karcenogena snov in predstavlja javnozdravstveni problem.

Prisotnost akrilamida v živilih so odkrili leta 2002 in od tedaj potekajo raziskave za opredelitev ukrepov, ki bi prispevali k zmanjšanju prisotnosti te snovi v živilih. Agencija EFSA je prav tako navedla, da se ravni akrilamida v zadnjih letih niso konstantno zniževale.

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA