Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

20. november 2017

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je v okviru rednega nadzora odkrila pomanjkljivo označen sir.

Podatki o živilu
Živilo: Trdi kravji sir Veli Jože
Lot: 22-8-17
Rok uporabe: 20. 2. 2018
Proizvajalec: Mljekara Latus d.o.o.
Poreklo: Hrvaška
Prodajalec: prodajalne KZ Agraria Koper z.o.o.

Vzrok dopoklica
V okviru uradnega nadzora so ugotovili prisotnost neoznačenega alergena lizocima v trdem kravjem siru, kar lahko predstavlja tveganje za zdravje potrošnikov, ki imajo alergijo na jajca.

ZPS svetuje
Zaradi dolgega roka uporabe je možno, da imajo potrošniki živilo še doma. V primeru, da ste alergični na jajca, živila ne zaužijte. Lahko ga vrnete v trgovino, kjer ste ga kupili, upravičeni ste do povrnitve kupnine.

Za potrošnike, ki niso alergični na jajca, je živilo varno.

Lizozim
Lizozim, E1105 je encim, ki deluje protibakterijsko. Lahko ga pridobivajo iz jajčnega beljaka ali z gensko spremenjenimi mikroorganizmi. V tem primeru morajo imeti oznako `gensko spremenjen…´ ali `izdelano iz gensko spremenjenega organizma´. Dovoljena uporaba lizozima je v ali na sirih, ki zorijo (poltrdi in trdi) in v vinu.  

Fotografija: Mljekara Latus d.o.o.

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA