Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

03. november 2017

Objavljen je odpoklic ekoloških mareličnih jedrc.

Podatki o živilu
Živilo: ekološka marelična jedrca
Tržno ime: marelična jedrca
Serija: OAK 3883/01
Pakiranje: 150 g
Rok uporabe: 10.05.2019
Pakira: Ekolife natura d.o.o, Brodišče 28, 1236 Trzin

Vzrok odpoklica
V živilu je bila ugotovljena presežena najvišja dovoljena vsebnost cianovodikove kisline. Več informacij je na voljo na telefonskih številkah 040 845 996 in 041 370 414 ter e-naslovu Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate..

ZPS svetuje
V primeru, da imate to živilo doma, ga ne zaužijte. Lahko ga vrnete v trgovino kjer ste ga kupili, upravičeni ste do povrnitve kupnine.

Jedrca mareličnih koščic (grenka ali sladka) predstavljajo resno tveganje za zastrupitev z cianidom. (mnenje Evropske agencije za varnost hrane, EFSA, april 2017). Jedrca mareličnih koščic vsebujejo amigdalin (cianidni glikozid), ki se ob žvečenju spremeni v cianid. V primeru zastrupitve s cianidom prenos kisika med celičnim dihanjem preneha delovati, nastopi lahko smrt.

Zastrupimo se lahko že z zaužitjem enega večjega jedrca ali dveh do treh manjših, smrtna doza pa je odvisna od človekove teže, zato so otroci bolj izpostavljeni. Jedrca naj bi učinkovala kot pomoč pri zdravljenju raka, a opozarjamo, da znanstvenih dokazov za to trditev ni. Znani so le smrtni primeri zaradi zastrupitve z mareličnimi jedrci.

Fotografija: Ekolife natura d.o.o.

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA