Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Prijava
10. avgust 2017

Po podatkih sistema hitrega obveščanja za nevarna živila in krmo na skupnem evropskem trgu RASFF se je odpoklic in umik jajc in jajčnih izdelkov z evropskega trga začel že 20. 7. 2017. 

Ugotovljeno je bilo, da so fipronil uporabljale nekatere kokošje farme za pridelavo jajc na Nizozemskem in da je bila vsebnost fipronila v jajcih tako visoka, da bi lahko povzročila težave otrokom do štirih let starosti, odraslim pa ne.

Včeraj je bila Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin prek RASFF s strani avstrijskega pristojnega organa obveščeni o distribuciji jajčnega proizvoda (predpakirana kuhana in olupljena jajca) v Slovenijo, ki bi lahko vsebovala fipronil. Po podatkih gre za proizvajalca EIPRO-Vermarktung GmbH & Co. KG Gewerbering 20, D-49393 Lohne, Nemčija in dobavitelja v Slovenijo Transgourment Oestereich GmbH, Triglavstrasse 75, Villach, Avstrija. Dobavitelj je v mesecu juliju v Slovenijo uvozil 1560 jajc.

Tveganje
Nacionalni inštitut za javno zdravje NIJZ je objavil prvo oceno tveganja v kateri so zapisali, da bi pri uživanju ene porcije solate ali sendviča dnevno bi otroci (1-2 leti) zaužili 87 % akutnega referenčnega odmerka fipronila, odrasli pa 14 %.

Sporočili so tudi, da dejansko otroci v starosti enega do dveh let ne zaužijejo večje količine solate ali sendviča kot smo predvideli v izračunu. Odrasli bi lahko dnevno zaužili do skupno sedem porcij solate ali sendvičev, ki bi vsebovala s fipronilom onesnažena jajca in izpostavljenost fipronilu še ne bi presegla akutnega referenčnega odmerka.
Negotovosti pri oceni tveganja:

  • Pri oceni tveganja so upoštevali, da je edini vir vnosa fipronila v telo z jajci.
  • Upoštevali so najvišjo izmerjeno količino fipronila V Belgiji, ki je 1,2 mg/kg jajc. V ostalih vzorcih jajc, ki so jih analizirali na Nizozemskem in v Nemčiji, so bile vrednosti precej nižje, največ 0,36 mg/kg jajc.
  • Kot povprečno telesno maso odraslega so upoštevali 60 kg in ne 70 kg, kar je evropsko povprečje telesne mase odraslega človeka.


V primeru zaužitja ene solate ali sendviča, ki bi vseboval s fipronilom onesnažena jajca, na dan, izpostavljenost fipronilu ne predstavlja tveganja za zdravje majhnih otrok in odraslih. Odrasli z dnevnim zaužitjem do skupno sedmih izdelkov, ki bi vsebovali onesnažena jajca, ne bi vnesli v telo večje količine fipronila kot je akutni referenčni odmerek.

Kljub temu, da predpostavljena izpostavljenost fipronilu zaradi predvidnega uživanja solate ali sendvičev, ki bi vsebovala s fipronilom onesnažena jajca, ne presega akutnega referenčnega odmerka, je potrebno poudariti, da samo preseganje tega odmerka še ne pomeni, da se bodo pojavili škodljivi učinki na zdravje ljudi, je pa pokazatelj, da se škodljivi učinki lahko pojavijo.

Fipronil
Fipronil je insekticid, ki ga uporabljajo za zatiranje mrčesa (bolhe, uši, molji). Fipronil je v fitofarmacevsthih sredstvi, biocidih in veterinarskih zdravilih. Kljub temu, da je fipronil dovoljen v EU za uporabo pri živalih, ki niso namenjene za prehrano ljudi, v Sloveniji uradno na trgu ni sredstev, ki bi ga vsebovale. Evropska agencija za varno hrano je izjavila, da je uporaba fipronila na kokošjih farmah prepovedana in je torej nezakonita.

Kot vse fitofarmacevtske kemikalije, tudi fipronil lahko škodi našemu zdravju. Če smo izpostavljeni temu insekticidu v večjih količinah (npr. hrana, stik s kožo ali vdihavanje), se lahko zastrupimo. Znaki zastrupitve so glavobol, slabost, bruhanje, omotica, mravljinčenje, tesnoba in krči. Vpliva predvsem na živčevje, pri daljši izpostavljenosti pa vpliva tudi na jetra in ščitnico. Po razpoložljivih podatkih ni kancerogena ali mutagena snov.

Seveda dogajanja v zvezi s to afero pozorno spremljamo in bomo o vseh pomembnih novostih potrošnike obveščali.

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA