Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

31. julij 2017

V hitrem sistemu obveščanja o nevarnih živilih in krmi na skupnem evropskem trgu je objavljena pijača, ki je (bila) na voljo tudi pri nas.

Podatki o živilu
Živilo: Moose Juice, Entreme Energy
Okusi: Berry (500ml), Blue Raspberry (500ml), Mojito (250ml)
Poreklo: ni znano
Dobavitelj: Prometeus Sport BV, Nizozemska
Lot: Vsi loti uporabe
Rok uporabe: vsi roki uporabe
Pakiranje: 250ml oz.500ml
Prodaja: Pijačo so prodajali v trgovinah s športno prehrano, barih ub po spletu.

Vzrok odpoklica
Pijača vsebuje preveč vitamina B6. Danske pristojne oblasti so ob pregledu deklaracije ugotovile, da pijača vsebuje visoko vsebnost vitamina B6, ki ob upoštevanju vnosa tega vitamina tudi iz drugih živil, presega sprejemljiv dnevni vnos. 

V primeru, da bi zaužili dnevno 500ml pločevinko, bi na tak način v telo vnesli 40mg vitamina B6, kar precej presega dnevno priporočeno količino za otroke starejše od 14 let in odrasle. Javna agencija za zdravila in medicinske pripomočke Republike Slovenije (JAZMP) priporoča najvišji dnevni vnos 8mg za izdelke, ki niso zdravila.

ZPS svetuje
V primeru, da imate to pijačo doma, jo ne zaužijte. Lahko jo vrnete v trgovino, kjer ste jo kupili, upravičeni ste do povrnitve kupnine.

Vitamin B6
Z uravnoteženo prehrano dobimo zadosti vitamina B6. Največ ga je v mesu (perutnina, ribe), jajcih in škrobnati zelenjavi (npr. krompir). Telo potrebuje vitamin B6 za pravilno delovanje presnovnih encimov in imunskega sistema. Pri nosečnicah je pomemben razvoju možganov plodu.

Preveč vitamina B6 lahko povzroči okvaro živčevja - tresenje okončin, ki preneha, ko se količina vitamina B6 v telesu zniža. Pa tudi rdečico na koži, ekstremno občutljivost na sončno svetlobo, prehitro bitje srca in slabost.

Preverite več: Vitamini B: pomembni so za vrsto funkcij

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA