Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Nasveti za zdravo prehranjevanje

Prehranjevalne navade posameznika so povezane z znanjem in veščinami, pridobljenimi v zgodnjem otroštvu. Oglaševanje hrane in pijače v medijih, trgovinah in na drugih prodajnih mestih vpliva na otrokovo dojemanje in izbiro živil – risani junaki in pisane barve na embalaži v otrokovih očeh vzbudijo željo in zanimanje. Zato je pomembno, da že vrtčevskim otrokom na preprost in zanimiv način predstavimo, katera živila so bolj zdrava izbira in jih je treba uživati več, katerih pa manj.

V okviru programa "Veš, kaj ješ? Da, vem!", ki ga sofinancira Mestna občina Ljubljana, smo pripravili delavnice o hrani in prehrani za vrtčevske otroke, osnovnošolce in dijake. Delavnice smo že izvedli v devetih skupinah dveh ljubljanskih vrtcev. Ob pomoči konkretnih izdelkov, slikovnega materiala in igre smo se pogovarjali o pomenu sadja v vsakodnevni prehrani in odgovorili na vprašanje, zakaj je pomembno zajtrkovati. Odkrivali smo, da je sadje vseh barv mavrice in z njim na krožnikih ustvarjali barvite skulpture, ki so jih nato otroci z veseljem pojedli za malico.

Vzgoja za zdravo prehrano se začne v domači kuhinji
Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) za leto 2018 je v slovenskih vrtcih na voljo dovolj sadja in zelenjave, prav tako je sadje med živili, ki jih otroci najmanj odklanjajo. Tudi med našim obiskom smo bili navdušeni nad tem, koliko različnega sadja poznajo in kako radi ga uživajo. Vseeno je kar nekaj malčkov, ki nekaterih vrst sadja ne želijo niti poskusiti, zato je pomembno, da je vzgoja o zdravi prehrani prisotna tako v vrtcu kot doma. Velikokrat so otroci lahko celo pobudniki za spremembo domačih prehranskih navad – prisluhnite jim in upoštevajte njihove predloge.

Če otrok odklanja sadje in zelenjavo
Otroka je treba spodbujati k uživanju sadja in zelenjave na nevsiljiv način, njegova pravica je tudi, da česa ne mara. Okus se razvija postopoma, zato mu hrano, ki jo na začetku morda zavrača, ponudimo večkrat, v enakomernih časovnih razmikih. Otroke vključujmo tudi v postopke priprave hrane (sajenje, nakupovanje, kuhanje, priprava mize …), kjer naj skupaj s starši spoznavajo hrano. Nove vrste zelenjave in sadja jim predstavimo na zanimiv in privlačen način, na primer v obliki nabodal, prigrizkov v obliki palčk, kot sadno-zelenjavne lučke, v njim priljubljenih jedeh (na primer v sendviču, testeninah …) ali v obliki aktivnosti, kot je sestavljanje skulptur.

Za žejo naj otroci pijejo vodo
Slovenski otroci in mladostniki se neustrezno prehranjujejo, uživajo premalo zelenjave in rib, predvsem pa prepogosto posegajo po energijsko bogatih in hranilno revnih živilih. Sladkarije vsak dan ali pogosteje uživa 25 odstotkov otrok, sladkane pijače pa kar 37 odstotkov, kar nas uvršča v sam evropski vrh. Zato je še toliko bolj pomembno, da že majhne otroke navadimo na uživanje vode za žejo, v večini vrtcev imajo otroci vedno na voljo vodo ali nesladkan čaj. Med našim obiskom je Dinozaver Dino otrokom povedal svojo zgodbo o bolečem trebuščku in črvivih zobkih zaradi uživanja sladkih pijač, nato pa smo skupaj ugotavljali, koliko kock sladkorja je v tako priljubljenih pijačah, kot so ledeni čaji, kokakola ali Cedevita. Otroci so bili nad podatki presenečeni in so nam obljubili, da bodo sladke pijače pili le ob posebnih priložnostih, kot je rojstni dan.

sadna mavrica v vrtcih graf

V okviru projekta sodelujemo tudi s skupinami starejših otrok. Trenutno potekajo delavnice po osnovnih in srednjih šolah, na katerih osnovnošolce in dijake izobražujemo o tem, zakaj je dobro zajtrkovati, zakaj ni vsak nakup malice v sosednji trgovini ali pekarni dobra izbira in kako izbira živil vpliva na njihove umske in fizične sposobnosti ter telesno maso. Dijakom predstavljamo zanimive in preproste predloge, kako v raznoliki ponudbi prehrane izbrati ali samostojno pripraviti zdrav in uravnotežen obrok.

Pet na dan
Sadje in zelenjava naj bosta pri otrocih vključena v vsak obrok. S tem razporedimo vnos koristnih snovi čez cel dan in hkrati zvišamo hranilno vrednost obrokov. Enako kot pri odraslih naj nam bo v pomoč pravilo "pet na dan", kar pomeni vsaj pet porcij različnih vrst sadja in zelenjave, od tega tri porcije zelenjave in dve sadja (1 porcija = 80 gramov). Kombiniramo različne barve, saj s tem malčku zagotovimo vnos raznovrstnih hranilnih snovi, ki jih še kako potrebuje za rast in zdrav razvoj.

sadna mavrica v vrtcih logo

Avtorica: Anja Bolha

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA