Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Nasveti za zdravo prehranjevanje

"V nekaterih trgovinah jajc ne hranijo v hladilniku, ampak zložena kar na paletah oziroma na policah. Glede na občutljivost jajc in kako pazljivo naj bi ravnali z njimi, me preseneča, da niso v hladilniku. Sama jih ne kupujem, če niso v hladilniku. Pa še eno vprašanje: ali lahko jajca zamrznemo?"

Večina proizvajalcev priporoča, da jajca po nakupu hranimo na hladnem, le nekateri priporočajo, da jih hranimo v hladilniku. Rok uporabnosti jajc je po zakonodaji 28 dni od dneva, ko jih kokoši znesejo. Shranjevali naj bi jih na hladnem, pri manj kot 16 stopinjah Celzija, vendar ne v hladilniku. Tako shranjena jajca naj bi ohranila kakovost in svežino do konca roka uporabe. Pri testiranju jajc pa smo ugotovili, da na sobni temperaturi po treh tednih že začnejo izgubljati svežino, zato svetujemo, da imajo ob nakupu rok uporabnosti vsaj še tri tedne, doma pa jih shranite v hladilniku.

Jajca lahko tudi zamrznemo, vendar ne v lupini. V zamrzovalniku jih lahko hranimo največ devet mesecev. Pred uporabo jih moramo odtajati v hladilniku. 

Avtorica: Marjana Peterman

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA