Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Nasveti za zdravo prehranjevanje

Fosforjeva kislina, fosfati in di- tri- polifosfati so aditivi, ki so v zadnjih petih letih dobili dovoljenje za uporabo v številnih živilih (predvsem visoko predelanih) od mlečnih (topljeni siri, dehidrirano mleko, analogi mleka), do keksov, namazov, mesnih pripravkih in drugih mesnin (nekatere klobase, šunkarice ipd.) pa tudi brezalkoholnih pijač.

Fosfate prepoznamo po E številkah
E 338-341, E 343 in E 450-452. Uporabljajo jih predvsem kot stabilizatorje in emulgatorje. Na primer: stabilizirajo mešanico vode in maščob, da s časom ne razpade, da veže vodo in podobno.

Od prejšnjega tedna dalje, je dovoljeno dodajati fosfate tudi v zmesi (razrezanega ali zmletega mesa) iz katerih se oblikuje kebab za pečenje, vendar samo takrat, ko se tako oblikovan surov kebab zamrzne. EU parlament je ta nepotreben aditiv odobril tudi na podlagi mnenja Znanstvenega odbora za hrano iz leta 1991, ki pravi, da je ta aditiv varen. Od takrat se je veliko spremenilo, predvsem se je povečalo število izdelkov v katerih so prisotni fosfati in s tem predvidoma tudi količina dodanih fosfatov v prehrani, zato Agencija za varno hrano EU (EFSA) ponovno, torej po 26-ih letih, preučuje varnost vseh fosfatov. Do konca leta 2018 pa naj bi izdala mnenje o tem, ali je uživanje fosfatov še vedno varno.

ZPS in potrošniške organizacije menimo, da bi EU parlament moral počakati z odločitvijo do takrat, ko bo o varnosti tega aditiva podala svoje mnenje EFSA, kajti prekomeren vnos fosforja lahko ogrozi naše zdravje. Prevelik vnos fosforja namreč vpliva na demineralizacijo kosti in na delovanje srčno – žilnega sistema, saj povzroča kalcifikacijo žilnega sistema.

Fosfor je mineral, ki ga naše telo potrebuje za normalno delovanje, a ga je v hrani dovolj za naše potrebe. V izogib prevelikemu vnosu fosforja v telo, potrošnikom ne preostane drugega, kot da beremo deklaracije in se tako izognemo dodanemu fosforju v obliki aditivov.

Zakaj naj bi kebabu sploh dodajali fosfate?
Ker so fosfati cenejši kot meso. Če je uporabljena surovina iz celih kosov mesa, fosfatov seveda ni potrebno dodajati. Nekateri ponudniki pa fosfate dodajajo zato, da lahko mesni surovini dodajo več vode in uporabijo mleto meso, ki ja navadno slabše kakovosti kot celo meso. Na tak način dobijo bolj kompaktno zmes iz katere se ne izloča voda.

Glede na podatke Inštituta za nutricionistiko je fosfor v živilih in pijačah, ki so na voljo v Sloveniji, v obliki fosfatov dodan v okoli 2% vseh brezalkoholnih pijač (predsem kole), 7% kavnih pripravkov, 7% sirov (predvsem topljeni), 4%  keksov, kar 10% mesnih izdelkov vsebuje difosfate in 7% trifosfate, ki se skoraj v celoti absorbirajo v telo.

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA