
- Podrobnosti
Na ZPS smo testirali francoske solate v ljubljanskih trgovinah in prišli do zanimivih ugotovitev. Francosko solato pa si zlahka pripravite tudi sami. Priprava vam ne bo vzela veliko časa. Dober tek!
Francoska solata, za 4 osebe, 720 g:
- Čas priprave: 60 minut
- 180 g kuhanega krompirja
- 100 g kuhanega graha
- 100 g kuhanega korenja
- 100 g kislih kumaric
- 2 jajci
- 4–5 žlic majoneze (130 g)
- 10 g gorčice
- ščep soli
- malo popra (po okusu)
Priprava
Krompir in korenje narežemo na drobne kocke in ju tako kot grah vsakega posebej skuhamo v vodi, ki jo rahlo solimo. Kuhano zelenjavo odcedimo in ohladimo, nato ji primešamo na kockice narezane kumarice in trdo kuhano jajce. Mešanici dodamo majonezo in gorčico, sol in poper po okusu. Dobro premešamo, da se vse sestavine lepo povežejo med seboj, solato pred serviranjem dobro ohladimo v hladilniku.
Nasvet
Zamrznjene mešanice zelenjave za francosko solato bistveno skrajšajo čas priprave. Pogosto pa se zgodi, da krompir v predpripravljenih mešanicah razpade. Če vam to ni všeč in želite ohraniti teksturo krompirja, izberite zamrznjene mešanice graha in korenja, krompir pa skuhajte posebej.
Energijska vrednost doma pripravljene francoske solate | |
Energijska vrednost | 794 kJ/ 189 kcal |
Maščobe | 16 g |
od tega nasičene maščobe | 2,4 g |
Ogljikovi hidrati | 7,7 g |
od tega sladkorji | 1,6 g |
Prehranske beljakovine | 1,9 g |
Vlaknine | 3,6 g |
Sol | 0,5 g |
![]() |