Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Nasveti za zdravo prehranjevanje

Tradicionalna hrana med velikonočnimi prazniki so pirhi, šunka, hren in potica. Statistični urad Republike Slovenije je pripravil zanimive podatke o teh živilih.

Pirhi - jajca
Okoli 1,9 milijona slovenskih kokoši nesnic (podatek za leto 2018) je na dan zneslo 1,1 milijona jajc, vsak prebivalec Slovenije v povprečju porabi pol jajca dnevno. Z jajci tudi trgujemo: največ jih izvozimo na Hrvaško, v času sezone, to je večjih potreb po jajcih, kot je čas velikonočnih praznikov, pa jih največ uvozimo iz Litve.

 

Zdrav človek lahko poje 5 jajc na teden, tisti s povišanim holesterolom pa do tri jajca na teden. Jajca so dober vir beljakovin, vitaminov A in D ter vitaminov skupine B. Dve jajci na dan lahko nadomestita dober beljakovinski obrok, so cenejša in bolj trajnostna izbira kot meso.

Šunka
Šunka je prekajen kos svinjine. V celem letu 2018 je prebivalec Slovenije pojedel 37,9 kg svinjine in izdelkov iz nje, kar je skoraj 100 gramov na dan. Lani smo v okviru primerjalnega ocenjevanja podrobneje pregledali 15 vakuumsko pakiranih šunk v kosu, Preverite, kaj smo ugotovili.

Hren
Kljub temu, da je v Sloveniji nekaj deset kmetij, na katerih se ukvarjajo s tržno pridelavo hrena, smo ga lani uvozili kar 40,2 tone, največ iz Hrvaške.

Orehova potica
Lani smo v okviru našega projekta VešKajJeš opravili tržni pregled predpakiranih potic. Obstajajo boljše in slabše izbire, zato pred nakupom preverite, kaj smo ugotovili.

Seveda pa je najboljše, če potico spečete sami. Za sestavine po receptu iz spletne strani NašaSuperHrana boste odšteli približno 16€ in spekli 3,25 kg potice. Cena predpakiranih potic je od 9 do 17€ za kilogram (v povprečju 13€).

Za testo:

  • 1000 g bele pšenične moke
  • 30 g kvasa
  • 100 g surovega masla
  • 120 g sladkorja
  • 10 g soli
  • 3 – 5 rumenjakov (60 – 100 g)
  • 1 čajna žlička vaniljevega sladkorja (10 – 20 g)
  • 1 žlička ruma (5 – 10 ml)
  • Do 500 ml mleka

Sestavine orehovega nadeva:

  • 1000 g orehovih jedrc zmeljemo
  • 375 g sladkorja
  • 0 – 125 g surovega masla
  • 3 – 4 beljaki (90 – 120 g)
  • 10 – 20 g vaniljevega sladkorja
  • 1-2 noževi konici cimeta
  • 470 – 600 ml mleka

 

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA