Med smo kupili v trgovinah anonimno, kot običajni potrošniki. Proizvajalci na izbor niso imeli vpliva.
Kako smo testirali
Sestava medu (50 odstotkov skupne ocene)
Preverjali smo fizikalno-kemijske parametre: vsebnost HMF, vode, sladkorjev in aktivnost diastaze ter jih ocenili glede na mejne vrednosti po Pravilniku o medu, upoštevali smo še električno prevodnost in vsebnost kvasovk. V ocenjevalni lestvici smo upoštevali tudi merila za višjo kakovost medu.
Ostanki zdravil (15 odstotkov skupne ocene)
Preverili smo vsebnost ostankov zdravil za zdravljenje varoze v panju, z mejo detekcije 0,01 mg/kg medu.
Hedonska ocena potrošnikov (25 odstotkov skupne ocene)
Analizo s potrošniki smo izvedli skladno s standardom (ISO 11136:2014 in ISO 4121:2003) v laboratoriju za vrednotenje živil – 20 potrošnikov je na 9-točkovni hedonski lestvici z ocenami od 1 do 9 ocenilo stopnjo ugajanja vsakega vzorca medu.
Trajnost (5 odstotkov skupne ocene)
Pri trajnostnem vidiku smo upoštevali morebitne dodatne oznake in certifikate (ekološko, zaščitena geografska označba/označba porekla, slovenski kozarec), oddaljenost države porekla in vrsto embalaže (steklo/plastika).
Označba (5 odstotkov skupne ocene)
Označevanje smo ocenjevali v skladu z Uredbo 1169/2011 o zagotavljanju informacij o živilih potrošnikom, posebno pozornost smo namenili poreklu. Preverjali smo skladnost zapisanega geografskega in botaničnega porekla z dejanskim. Geografsko in botanično poreklo smo opredelili v laboratoriju na podlagi mikroskopske analize peloda rastlin, značilnih za določeno območje in določeno vrsto medu.
Poleg porekla smo v oceni upoštevali velikost črk, čitljivost in kontrast, ime izdelka, navedbo proizvajalca, neto težo in navedbo prehranske tabele, navodila za shranjevanje, predstavitev v slovenskem jeziku in dodatne posebne navedbe.
Potvorbe (0 odstotkov skupne ocene)
Potvorjenost medu smo ugotavljali z metodo profiliranja z jedrsko magnetno resonanco (NMR). Presejalna metoda prepozna vse komponente medu, ki jih primerja z ogromno bazo že analiziranih skladnih vzorcev. Prepozna nepravilnosti in s tem omogoča odkrivanje poznanih in še nepoznanih potvorb.
Osnovna zakonodaja in smernice
Uredba (ES) št. 1169/2011 o zagotavljanju informacij o živilih potrošnikom, Direktiva Sveta 2001/110/ES o medu, Pravilnik o medu (Uradni list RS, št. 4/11, 26/14 – ZKme-1B in 9/15), Pravilnik o shemah kakovosti kmetijskih pridelkov in živil (Uradni list RS, št. 23/15 in 43/15), Pravilnik o označbi geografskega porekla Kraški med (Uradni list RS, št. 80/05 in 45/08 – ZKme-1), Pravilnik o označbi geografskega porekla Kočevski gozdni med (Uradni list RS, št. 124/04 in 45/08 – ZKme-1), Pravilnik o ekološki pridelavi in predelavi kmetijskih pridelkov oziroma živil (Uradni list RS, št. 72/18 in 17/19), Uredba Sveta (ES) št. 834/2007 o ekološki pridelavi in označevanju ekoloških proizvodov, Zakon o varstvu potrošnikov (Uradni list RS, št. 98/04) in Zakon o varstvu potrošnikov pred nepoštenimi poslovnimi praksami (Uradni list RS, št. 53/07).