Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

21. november 2019

Med je Slovencem v ponos – z razlogom. Čebelarstvo ima pri nas dolgo tradicijo, domačim čebelarjem zaupamo tudi potrošniki, saj po podatkih naše ankete večina kupuje med prav pri lokalnih čebelarjih. Tudi trgovske police so z medom bogato založene, izbira je pestra, mi pa smo tokrat pod drobnogled vzeli cvetlični med slovenskega in tujega porekla. Rezultati so razveseljivi – testirani vzorci so dobili najmanj povprečno oceno, večina dobro, med najboljšimi pa so bili prav vzorci slovenskega porekla.

Božnar, Hiša medu, cvetlični med
Confeira Bio, cvetlični med iz kontrolirane ekološke pridelave
Čebelarstvo Slanc, cvetlični med
dm Bio, bio cvetlični med
FerMedica, cvetlični med
Grandessa, cvetlični med, točeni
Jager, cvetlični med
Kraški med, Čebelarstvo Atelšek, cvetlični
Medeni butik Voglar, bio cvetlični točeni med
Medex, cvetlični med
Spar, cvetlični med

Med smo kupili v trgovinah anonimno, kot običajni potrošniki. Proizvajalci na izbor niso imeli vpliva.

Kako smo testirali
Sestava medu (50 odstotkov skupne ocene)

Preverjali smo fizikalno-kemijske parametre: vsebnost HMF, vode, sladkorjev in aktivnost diastaze ter jih ocenili glede na mejne vrednosti po Pravilniku o medu, upoštevali smo še električno prevodnost in vsebnost kvasovk. V ocenjevalni lestvici smo upoštevali tudi merila za višjo kakovost medu.

Ostanki zdravil (15 odstotkov skupne ocene)
Preverili smo vsebnost ostankov zdravil za zdravljenje varoze v panju, z mejo detekcije 0,01 mg/kg medu.

Hedonska ocena potrošnikov (25 odstotkov skupne ocene)
Analizo s potrošniki smo izvedli skladno s standardom (ISO 11136:2014 in ISO 4121:2003) v laboratoriju za vrednotenje živil – 20 potrošnikov je na 9-točkovni hedonski lestvici z ocenami od 1 do 9 ocenilo stopnjo ugajanja vsakega vzorca medu.

Trajnost (5 odstotkov skupne ocene)
Pri trajnostnem vidiku smo upoštevali morebitne dodatne oznake in certifikate (ekološko, zaščitena geografska označba/označba porekla, slovenski kozarec), oddaljenost države porekla in vrsto embalaže (steklo/plastika).

Označba (5 odstotkov skupne ocene)
Označevanje smo ocenjevali v skladu z Uredbo 1169/2011 o zagotavljanju informacij o živilih potrošnikom, posebno pozornost smo namenili poreklu. Preverjali smo skladnost zapisanega geografskega in botaničnega porekla z dejanskim. Geografsko in botanično poreklo smo opredelili v laboratoriju na podlagi mikroskopske analize peloda rastlin, značilnih za določeno območje in določeno vrsto medu.

Poleg porekla smo v oceni upoštevali velikost črk, čitljivost in kontrast, ime izdelka, navedbo proizvajalca, neto težo in navedbo prehranske tabele, navodila za shranjevanje, predstavitev v slovenskem jeziku in dodatne posebne navedbe.

Potvorbe (0 odstotkov skupne ocene)
Potvorjenost medu smo ugotavljali z metodo profiliranja z jedrsko magnetno resonanco (NMR). Presejalna metoda prepozna vse komponente medu, ki jih primerja z ogromno bazo že analiziranih skladnih vzorcev. Prepozna nepravilnosti in s tem omogoča odkrivanje poznanih in še nepoznanih potvorb.

Osnovna zakonodaja in smernice 
Uredba (ES) št. 1169/2011 o zagotavljanju informacij o živilih potrošnikom, Direktiva Sveta 2001/110/ES o medu, Pravilnik o medu (Uradni list RS, št. 4/11, 26/14 – ZKme-1B in 9/15), Pravilnik o shemah kakovosti kmetijskih pridelkov in živil (Uradni list RS, št. 23/15 in 43/15), Pravilnik o označbi geografskega porekla Kraški med (Uradni list RS, št. 80/05 in 45/08 – ZKme-1), Pravilnik o označbi geografskega porekla Kočevski gozdni med (Uradni list RS, št. 124/04 in 45/08 – ZKme-1), Pravilnik o ekološki pridelavi in predelavi kmetijskih pridelkov oziroma živil (Uradni list RS, št. 72/18 in 17/19), Uredba Sveta (ES) št. 834/2007 o ekološki pridelavi in označevanju ekoloških proizvodov, Zakon o varstvu potrošnikov (Uradni list RS, št. 98/04) in Zakon o varstvu potrošnikov pred nepoštenimi poslovnimi praksami (Uradni list RS, št. 53/07).


Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij. Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov.


Ko boste opravili nakup, vam bomo po e-pošti poslali geslo za dostop do rezultatov izbranega testa.

Vsebina le za člane ZPS
in kupce tega članka

Kupi samo ta članek

3,90 €/članek

Hitro in enostavno plačilo s kreditno kartico ali Moneto, takojšen dostop do vsebine.

Postani član

paket INTERNET

4 x 16,00 € / leto

Člani imajo dostop do rezultatov VSEH testov, potrošniškega pravnega svetovanja in revije ZPStest.

Več o članstvu

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Umik in odpoklic izdelkov

Več