Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

25. september 2019

Vse več potrošnikov se zaradi različnih razlogov – zdravstvenih, etičnih in okoljevarstvenih – odloča za alternativne načine prehranjevanja. Ti pogosto izključujejo tudi uživanje mleka, kot njegov nadomestek pa priporočajo uživanje rastlinskih napitkov. V zadnjem času tako na trgovskih policah opažamo vedno večjo ponudbo različnih rastlinskih napitkov, poleg ovsenih najdemo še riževe, sojine, mandljeve, pirine in druge.

Razlogov, zakaj je trg tovrstnih izdelkov iz leta v leto večji, je več. Eden pomembnejših je močno povečano število prehranskih alergij in intoleranc pri otrocih in odraslih. Drugi razlog se morda skriva v tem, da je vse več ljudi prepričanih, da uživanje mleka in mlečnih izdelkov ni ugodno za njihovo zdravje. V obeh primerih bodo potrošniki namesto mleka verjetno posegli po katerem izmed rastlinskih napitkov.

Mi smo tokrat pod drobnogled vzeli ovsene. Na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani, na Oddelku za živilstvo, smo v okviru diplomskega dela preverili, ali se izdelki med seboj razlikujejo v hranilni vrednosti, kakšna je vsebnost ovsa in sladkorja ter kako so všeč potrošnikom. Podrobno smo pregledali 17 ovsenih rastlinskih napitkov, izbrali smo le osnovne napitke, brez dodanih okusov, kot sta vanilja ali čokolada. Tržni pregled smo izvedli v vseh večjih trgovskih centrih in specializiranih trgovinah v Ljubljani.

Tržni pregled ovsenih rastlinskih napitkov (kliknite za povečavo)

ovseninapitki1

ovseninapitki2

Kako nastane ovseni napitek?
Brez dvoma so lahko ovseni napitki dobrodošla popestritev naše vsakodnevne prehrane. Na spletnih portalih najdemo tudi vse več receptov (na primer za palačinke, kaše in kekse), ki namesto mleka vsebujejo ovseni napitek. Bolj spretni se priprave ovsenega napitka lahko lotijo tudi sami, večina pa se bo ponj odpravila v najbližjo trgovino. Preverili smo, kako poteka industrijska proizvodnja ovsenih napitkov.

Oves so tradicionalno gojili za krmo živali, v zadnjih desetletjih pa tudi za proizvodnjo napitkov. Pridelava rastlinskih napitkov različnih vrst se med seboj razlikuje glede na osnovno sestavino (oves, soja, riž …) in dodatke (olje, sol, kalcij …). Okvirni tehnološki postopek pridelave napitkov je v grobem za vse podoben in mora zagotoviti, da koristna hranila, ki so v (ovsenem) zrnju, postanejo prebavljiva. V prvem koraku osnovno sestavino, v našem primeru torej oves, namakajo v vodi. Nato jo zmeljejo, nastali brozgi dodajo encime, ki razgradijo škrob v enostavne sladkorje, sledi filtriranje oziroma fino precejanje. S postopkom homogenizacije pridobijo napitek, ki ima značilen okus po ovseni kaši. Napitke je na koncu smiselno obogatiti še z beljakovinami, vitamini in minerali, s čimer se po hranilni vrednosti približajo mleku. Na koncu jih pasterizirajo, da dosežejo daljši rok uporabnosti.

Pred uživanjem ovseni napitek dobro pretresite, saj se na dnu nabere usedlina, ki vsebuje hranilne snovi.

Sestavine in hranilne vrednosti napitkov
Voda, oves, sončnično olje in sol so osnovne sestavine, ki jih je vsebovala večina ovsenih napitkov iz našega tržnega pregleda. Izmed 17 napitkov jih je 15 imelo certifikat, da sta oves in olje iz ekološke pridelave, pri več napitkih je bil opredeljen tudi izvor soli (morska). Nekateri napitki so vsebovali še inulin, ki ga prištevamo k topni prehranski vlaknini. Na splošno Slovenci zaužijemo premalo prehranske vlaknine in je torej s prehranskega vidika takšna obogatitev zaželena, a hkrati velja omeniti, da lahko inulin pri ljudeh, ki ga niso navajeni uživati v nekoliko večjih količinah, povzroča napihnjenost in vetrove.

Ovseni napitki so vsebovali različne količine ovsa, in sicer od 10 do 16 odstotkov. Pomembno je vedeti, da količina ovsa vpliva tudi na količino sladkorja v končnem izdelku in energijsko vrednost napitka. Povprečna energijska vrednost 100 mililitrov ovsenega napitka je 189 kJ (45 kcal). Ovseni napitki ne vsebujejo dodanega sladkorja, temveč le sladkor, ki ga vsebuje njihova osnovna sestavina, torej oves. Običajno so napitki z več ovsa tudi bolj sladki. Napitka z največjo vsebnostjo sladkorjev (7,7 g/100 ml) sta vsebovala 16 odstotkov ovsa, medtem ko je najmanj sladkorja (3,9 g/100 ml) vseboval napitek z 12 odstotki ovsa.

Dvema vzorcema je proizvajalec dodal vitamine D2, B2 in B12. Aditivov ovseni napitki niso vsebovali, razen enega vzorca, ki je vseboval stabilizatorje pektin, gelan gumi in rožičevo moko.

Mleko ali ovseni rastlinski napitek?
Potrošniki rastlinske napitke pogosto imenujejo kar "mleko", npr. ovseno, riževo ali sojino "mleko". Uporaba tega izraza za tovrstne napitke ni primerna, saj je mleko jasno opredeljeno kot čist, nespremenjen, svež proizvod mlečne žleze v času laktacije, dobljen s popolno in redno molžo zdravih in pravilno krmljenih krav, ovac ali koz, ki mu ni nič dodano oziroma odvzeto.

Med mlekom in ovsenimi napitki so znatne razlike, kar je pričakovano, saj je mleko živilo živalskega izvora, ovseni napitki pa rastlinskega. Pomembna razlika je predvsem v vsebnosti beljakovin, teh je v ovsenih napitkih zanemarljivo malo. Mleko vsebuje tudi več maščob; koliko, je odvisno predvsem od tega, kako mastno mleko izberemo. Če bomo izbrali mleko z 1,5 odstotka mlečne maščobe ali manj, bo razlika v vsebnosti maščob zanemarljiva. Rastlinski napitki vsebujejo v primerjavi z mlekom več prehranske vlaknine in nekoliko več sladkorja.

Ovseni napitki ne vsebujejo laktoze oziroma mlečnega sladkorja, zato so primerno živilo za ljudi z laktozno intoleranco (nezmožnost ali zmanjšana zmožnost prebave laktoze).

Mleko vsebuje znatno več kalcija kot ovseni napitki – le pri treh smo z označbe razbrali, da so obogateni s kalcijem. Vsi trije napitki so vsebovali 120 mg kalcija/100 ml napitka, kar je enako kot mleko. Pri tem velja omeniti, da je prebavljivost rastlinskega kalcija slabša kot kalcija iz živil živalskega izvora.

Primerjava hranilne vrednosti ovsenega napitka z mlekom
1,5 % m.m., na porcijo (200 ml)

trzni pregled ovsenih rastlinskih napitkov graf

Prehranske in druge trditve
Na embalaži napitkov smo večkrat prebrali prehranske trditve, sicer nekajkrat zapisane le v tujem jeziku, kot so "nizka vsebnost maščob", "nizka vsebnost soli" in "vir prehranske vlaknine". Spomnimo naj, da je prehranska trditev vsaka trditev, ki navaja, domneva ali namiguje, da ima živilo posebno ugodne prehranske lastnosti, običajno zaradi nižje energijske vrednosti in vsebnosti določenih hranil. Glede na hranilne vrednosti, navedene na označbi, so bile vse prehranske trditve skladne z zakonodajo.

Na večini ovsenih napitkov smo našli oznako, da je živilo primerno za vegetarijance in vegane, kar seveda ne preseneča, saj je živilo rastlinskega izvora. Na dveh izdelkih pa je bilo poudarjeno zapisano tudi opozorilo, naj se izdelek ne uporablja za hrano za dojenčke oziroma se ne sme uporabljati kot edina prehrana za dojenčke. Zadnja navedba je smiselna, saj ovseni napitki ne vsebujejo vseh hranil, ki so potrebna za rast in zdrav razvoj dojenčkov in v nobenem primeru ne morejo nadomestiti materinega mleka.

Ocena všečnosti
Všečnost ovsenih napitkov je z 9-točkovno hedonsko lestvico ocenilo 53 študentov biotehniške fakultete različnih smeri. Oznaka 1 je pomenila "izredno ne ugaja", oznaka 9 pa "izredno ugaja". Najvišjo oceno je dosegel Oat dream, ovseni napitek s kalcijem (5,7), najnižjo pa Bio zone, ovseni napitek, beli (2,2). Na splošno lahko zapišemo, da ovseni napitki študentom niso bili najbolj všečni, med razlogi za nevšečnost so navajali predvsem presladek okus in hkrati grenak pookus, "moknat" občutek v ustih in aromo po surovem ovsu.

Ocena všečnosti ovsenih napitkov (1-9)

trzni pregled ovsenih rastlinskih napitkov graf2

Velike razlike v ceni
Za en liter ovsenega napitka smo odšteli od 1,15 do 3,07 evra. Cene napitkov niso bile odvisne samo od proizvajalca, ampak tudi od mesta nakupa; cena enakega napitka se lahko pri različnih trgovcih razlikuje tudi za en evro, kar ni zanemarljivo, če smo večji porabniki ovsenih napitkov.

Avtorici: dr. Tanja Pajk Žontar, Katarina Zupanc

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA