Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

11. julij 2019

Izbira bučnega olja je velika, prav tako razlike v ceni. Kaj pa kakovost? V laboratoriju smo preverili kakovost osmih vzorcev nerafiniranega bučnega olja, ki jih glede na anketo potrošniki najpogosteje kupijo. Cene za liter olja so se gibale od dobrih 10 pa vse do skoraj 30 evrov. Večina vzorcev se je na testu izkazala dobro, pa vendar je en izdelek zaradi prevelike vsebnosti ostankov pesticidov dobil najslabšo možno oceno, saj ni primerno za uživanje (podali smo prijavo na Upravo RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin).

Ali proizvajalcem uspe zadostiti povpraševanju in za predelavo uporabljajo zgolj bučna semena, pridelana v Sloveniji, ali pa jih morda dokupujejo tudi na Kitajskem ali v Rusiji? To smo preverili na testu, poleg tega nas je zanimalo še, ali olja vsebujejo ostanke pesticidov, kakšne so njihove organoleptične lastnosti in ali so ustrezno označena.

In rezultati? Slovensko bučno olje je zmagovalec mednarodnega testa!

Bučno olje (Hofer), Štajersko prekmursko bučno olje Slovenija
Gea, Štajersko prekmursko bučno olje Slovenija
Jeruzalem Sat, Štajersko prekmursko bučno olje Slovenija
Naše nam paše (Lidl), Štajersko prekmursko bučno olje Slovenija
Oljarna Fram, Štajersko prekmursko bučno olje Slovenija
Oljarna Kolarič, bučno olje
Oljarna Petovar, bučno olje
Spar Natur pur BIO, štajersko bučno olje


Vsa bučna olja smo kupili v trgovini kot običajni potrošniki. Proizvajalci oz. trgovci za izbor niso vedeli in nanj niso imeli vpliva. Preizkusili smo jih v neodvisnih akreditiranih laboratorijih. Naši kriteriji so običajno ostrejši od golega preverjanja standarda in varnosti.

Kako smo testirali
Vzorčenje: osem vzorcev nerafiniranega bučnega olja, od tega štiri z zaščitenim geografskim poreklom (trije vzorci Štajersko prekmursko bučno olje in en vzorec ekološkega Štajerskega bučnega olja iz Avstrije). Vzorce smo kupili v trgovinah Hofer, Mercator, Spar in Lidl. Če je bilo mogoče, smo izbrali tiste z daljšim rokom uporabnosti.

Preverili smo: poreklo (določanje redkih elementov, analiza izotopov), ostanke pesticidov (skeniranje z multimetodo, ki pokriva skoraj 600 posameznih substanc), organoleptične lastnosti (s pomočjo potrošniškega panela več kot 20 ocenjevalcev, ki so prestali test triangel) in označbo.

Skupna ocena: sestavljena je iz ocene porekla (20 odstotkov), ostankov pesticidov (35 odstotkov), potrošniške organoleptike (40 odstotkov) in označbe (5 odstotkov).

Osnovna uporabljena zakonodaja in smernice: Uredba (EU) št. 1169/2011 o zagotavljanju informacij o živilih potrošnikom, Pravilnik o kakovosti jedilnih rastlinskih olj, jedilnih rastlinskih masteh in majonezi (UL RS št. 79/2009), Uredba (EU) št. 396/2005 o mejnih vrednostih ostankov pesticidov v ali na hrani in krmi rastlinskega in živalskega izvora, Zakon o varstvu potrošnikov (Uradni list RS, št. 98/04), Zakon o varstvu potrošnikov pred nepoštenimi poslovnimi praksami (Uradni list RS, št. 53/07).


Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij. Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov.


Ko boste opravili nakup, vam bomo po e-pošti poslali geslo za dostop do rezultatov izbranega testa.

Vsebina le za člane ZPS
in kupce tega članka

Kupi samo ta članek

3,90 €/članek

Hitro in enostavno plačilo s kreditno kartico ali Moneto, takojšen dostop do vsebine.

Postani član

paket INTERNET

4 x 16,00 € / leto

Člani imajo dostop do rezultatov VSEH testov, potrošniškega pravnega svetovanja in revije ZPStest.

Več o članstvu

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Umik in odpoklic izdelkov

Več