Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Predvsem otroci in mladostniki za žejo velikokrat posežejo po ledenem čaju. Čeprav ime pijače nakazuje, da gre za čaj in se nam zato morda zdi boljša alternativa drugim sladkim pijačam, žal to ni res. Gre za "negazirano brezalkoholno pijačo z okusom", ki ima s čajem, ki ga pripravimo doma, le malo skupnega. Pod drobnogled smo vzeli 23 ledenih čajev z okusom breskve in ugotovili, da gre v večini primerov za sladko, "obarvano vodo" z dodatkom arome.

Izvleček čaja
Redki izdelki v resnici vsebujejo "kuhan čaj", večinoma gre za izvlečke iz različnih rastlin v različnih koncentracijah. Vsebnost se giblje med 0,02 in 0,3 odstotka. Največkrat so dodani izvlečki "pravega" oziroma črnega čaja, nekateri izdelki vsebujejo izvleček čaja rooibos, drugi imajo dodan izvleček šipka ali sadnega čaja. Vrsta čaja vpliva na okus izdelka, tisti s črnim čajem so lahko bolj trpki ali grenki in vsebujejo nekaj kofeina.

Podrobnejša primerjava vseh 23 izdelkov je dostopna na spletni strani PotrošnikovZOOM.

Kozarec (250 ml) ledenega čaja iz črnega čaja (na primer Sola) vsebuje približno 2,3 mg kofeina, skodelica (250 ml) kuhanega črnega čaja pa od 14 do 61 mg (odvisno od čaja, načina in časa priprave). Ledeni čaji iz čaja rooibos, sadnega ali zeliščnega čaja praviloma ne vsebujejo kofeina, vendar na vseh izdelkih ni označeno, katero vrsto čaja vsebujejo.

Ledeni čaj ni primeren za žejo
S pollitrsko plastenko ledenega čaja lahko v svoje telo vnesemo tudi do 12 kock2 sladkorja (na primer z izdelkom Fructal, ice tea).

Če plastenko spije 15- do 18-letno dekle, s tem prekorači priporočen dnevni vnos3 prostega sladkorja za približno 60 odstotkov, fant enake starosti pa za dobrih 20 odstotkov4, malček, star 4–6 let, pa kar za 2,5-krat.

Sladkor, sladila ali oboje
Večina predpakiranih ledenih čajev, ki smo jih našli na trgovskih policah, je sladkih. Če jim ni dodan sladkor oziroma je njegova vsebnost zmanjšana, so praviloma slajeni z različnimi sladili, kot so steviol glikozidi, sukraloza, acesukfam K, aspartam in drugi.

Izdelke z dodanimi sladili prepoznamo po napisih "30 % manj sladkorja", "light", če so popolnoma brez sladkorja, pa po "0 % sugar", "zero". Nekateri na prvi strani embalaže nimajo označeno, da gre za izdelek s sladili, zato vedno priporočamo branje seznama sestavin in hranilne tabele. Izdelek s sladili boste prepoznali po nizki energijski vrednosti in napisih ob imenu "s sladili" ali "s sladkorjem in sladili", če vsebuje oboje.

Primer dobre prakse glede dodanega sladkorja je ledeni čaj Spar, ki se oglašuje kot »nova receptura« z manj sladkorja. Na seznamu ni sladil, vsebuje pa le 5,5 g sladkorja na 100 ml pijače. Nasprotno se izdelek Dana oglašuje s "30 % manj sladkorja", a vseeno vsebuje 4,6 g sladkorja na 100 ml, poleg tega ima dodana še sladila (steviol glikozide).

Aditivi podaljšajo obstojnost izdelka
Ledeni čaji lahko vsebujejo tudi šest ali več različnih aditivov, najpogosteje citronsko kislino ali natrijeve citrate, ki se uporabljajo za ohranjanje barve, ojačanje arome in uravnavanje kislosti izdelka. Askorbinska kislina deluje antioksidativno, torej preprečuje oksidacijo sestavin izdelka, in prav tako uravnava kislost. Benzoati in sorbati pa se uporabljajo kot konzervansi, saj zavirajo rast plesni in kvasovk ter s tem povečajo obstojnost izdelka oziroma podaljšajo rok trajanja. Vsi aditivi so navedeni na seznamu sestavin.

Izdelki s sladili in konzervansi niso primerni za otroke
Za sladila, natrijeve benzoate in kalijeve sorbate je z zakonodajo določeno, katerim živilom so lahko dodani in v kakšni količini. Poleg tega imajo določeno tudi vrednost ADI (Acceptable Daily Intake), ki določa še sprejemljiv dnevni vnos glede na telesno maso. Pozorni moramo biti predvsem pri malčkih in otrocih, saj ti zaradi manjše telesne mase prej dosežejo še sprejemljiv dnevni vnos (ADI) tako za sladila kot benzoate in sorbate. Še posebej se odsvetuje uživanje pijač, ki vsebujejo natrijev benzoat, saj je EFSA ugotovila, da so vrednosti ADI (5 mg/kg telesne mase) za benzojsko kislino in njene soli najpogosteje presežene prav pri malčkih in otrocih, ki pogosto posežejo po izdelkih s tem konzervansom. Posebej izpostavljene so prav aromatizirane sladke pijače.1

Breskev na embalaži, ne pa tudi v izdelku
Skoraj vsi ledeni čaji, ki smo jih pregledali, nas nagovarjajo s slikami sočnih breskev na sprednji strani embalaže. Toda vsebina je precej drugačna. Nekateri izdelki sicer vsebujejo sadni sok (do največ 6 odstotkov, na primer izdelek Little miracles), a količina breskev na sliki seveda ne odraža njihove količine v izdelku. Okus po sadju izdelku pogosto dajo le naravne in umetne arome. Najbolj problematični so izdelki, na katerih se bohotijo slike breskev, vsebujejo pa le umetno aromo brez kakršne koli sledi sadja (Hofer, Ledeni čaj). To je očitno zavajanje potrošnikov, ki mu potrošniške organizacije ostro nasprotujemo, saj se zavzemamo za takšno predstavitev izdelka, ki odraža njegovo dejansko sestavo.

Tabela: Tržni pregled negaziranih brezalkoholnih pijač z izvlečkom čaja (kliknite za povečavo)

ledeni caj ni caj trzni pregled tab

Na kaj moramo biti pozorni ob nakupu?
Za žejo je najboljša voda ali doma skuhan pravi, zeliščni ali sadni nesladkan čaj! Če se občasno vseeno ne morete upreti industrijsko pripravljenemu ledenemu čaju, pred izbiro namenite nekaj pozornosti sestavinam.

ledeni caj ni caj trzni pregled3-2Delež sadnega soka: večinoma velja, da motnejša kot je pijača, več je dodanega sadnega soka. A vseeno pozorno preberite seznam sestavin. Na policah lahko najdemo izdelke, ki vsebujejo tudi do 6 odstotkov sadnega soka, pa tudi take, ki jim je dodana le aroma breskve.

Sladila: pijačam z dodanimi sladili na semaforju sicer zasveti zelena luč, a čezmerno uživanje pijač s sladili odsvetujemo, saj imajo lahko odvajalni učinek, poleg tega njihova interakcija z našim mikrobiomom in dolgoročni učinki na zdravje še niso dobro raziskani. Še posebej naj jih ne bi uživali malčki in otroci.

Vsebnost sladkorja: na prehranskem semaforju zelena luč zasveti le pijačam z manj kot 2,5 g sladkorja na 100 ml. Med ledenimi čaji bomo takšen izdelek težko našli, zato pri izbiri pozorno preberite hranilno tabelo in izberite izdelek z manj sladkorja (do 6,3 g na 100 ml) in brez dodatka sladil.

Vsebnost aditivov: na voljo so ledeni čaji brez aditivov, bodite pozorni predvsem na dodatke sorbatov in benzoatov – izberite raje take, ki jih ne vsebujejo.

Avtorica: Anja Zupan

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA