Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

09. maj 2019

Priprava testenin je hitra in preprosta, zato se pogosto znajdejo na naših jedilnikih. Na voljo so v različnih oblikah, a najbolj znani in priljubljeni so zagotovo špageti. Lahko so narejeni le iz pšeničnega zdroba durum ali polnozrnatega zdroba, lahko pa vsebujejo še nekatere dodatke: jajca, druge vrste žit, kot sta pira in ajda, ter zelenjavo, ki testeninam doda barvo. Odločitev, katere kupiti, ni vedno preprosta.

V laboratorij smo poslali deset blagovnih in trgovskih znamk špagetov iz pšeničnega zdroba durum. Preverili smo kemijske in senzorične lastnosti ter morebitno vsebnost škodljivih snovi. Najbolje so se odrezali špageti trgovske blagovne znamke, ki so imeli najboljše senzorične lastnosti, priljubljena Barilla pa je pristala na skupnem tretjem mestu.

Barilla, sušene testenine iz pšeničnega durum zdroba
Carloni, sušene testenine iz pšeničnega durum zdroba (Hofer)
Combino bio, sušene testenine iz pšeničnega durum zdroba (Lidl)
Combino, sušene testenine iz pšeničnega durum zdroba (Lidl)
Mercator, sušene testenine
Mlinotest, sušene testenine
Natur aktiv bio, sušene testenine iz pšeničnega durum zdroba (Hofer)
Spar, sušene testenine iz pšeničnega durum zdroba
Tre Mulini, sušene durum testenine (Eurospin)
Zlato polje, sušene testenine

Vse špagete smo kupili v trgovini kot običajni potrošniki. Proizvajalci oz. trgovci za izbor niso vedeli in nanj niso imeli vpliva. Preizkusili smo jih v neodvisnih akreditiranih laboratorijih. Objava rezultatov testa je dovoljena le v medijih potrošniških organizacij, kjer niso objavljena oglasna sporočila.

Preverili smo: vsebnost škodljivih snovi (ohratoksin A, aflatoksini B1, B2, G1 in G2 ter deoksinivalenol), kemijske lastnosti (vsebnost beljakovin in furozina) ter organoleptične lastnosti in označbo.

Skupna ocena: sestavljena je iz ocene

  • vsebnosti škodljivih snovi (20 odstotkov)
  • kemijskih lastnosti (30 odstotkov)
  • organoleptične lastnosti (45 odstotkov)
  • označbe (5 odstotkov).

Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij. Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov.


Ko boste opravili nakup, vam bomo po e-pošti poslali geslo za dostop do rezultatov izbranega testa.

Vsebina le za člane ZPS
in kupce tega članka

Kupi samo ta članek

3,90 €/članek

Hitro in enostavno plačilo s kreditno kartico ali Moneto, takojšen dostop do vsebine.

Postani član

paket INTERNET

4 x 16,00 € / leto

Člani imajo dostop do rezultatov VSEH testov, potrošniškega pravnega svetovanja in revije ZPStest.

Več o članstvu

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Umik in odpoklic izdelkov

Več