Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

06. marec 2019

V živilih, ki vsebujejo veliko škroba, se pri kuhanju na visokih temperaturah, predvsem pri praženju, cvrtju in pečenju, tvori zdravju škodljiva spojina – akrilamid. V naši prehrani je prisoten že vse od časa, ko so naši predniki začeli toplotno obdelovati živila, a njegove prisotnosti se zavedamo šele zadnjih 20 let. Skupaj z devetimi evropskimi potrošniškimi organizacijami smo izbrali 532 vzorcev živil in v akreditiranem laboratoriju preverili, koliko akrilamida vsebujejo. Zanimalo nas je, ali so rezultati skladni z referenčnimi ravnmi, ki jih določa Uredba o akrilamidu 2017/21581.

Proizvajalci živil, verige za hitro prehrano in restavracije morajo namreč izvajati ustrezne ukrepe, s katerimi zagotovijo, da vsebnost akrilamida v njihovih izdelkih ostane pod "referenčnimi ravnmi", določenimi v omenjeni uredbi. Med izbranimi živili, ki smo jih poslali na test, je bilo največ vzorcev krompirjevega in zelenjavnega čipsa, ocvrtega krompirja, piškotov za dojenčke in majhne otroke, piškotov in oblatov ter žitnih kosmičev za zajtrk. Preverite, kako so se na testu odrezala živila iz slovenskih trgovin.

Abeceda keks
Bambi plazma keksi
Bohbi slane palčke
Brodnik orehovi rogljički
Chio Exxtra krompirjev čips, slani
E. Leclerc rogljiček
Grisini z bučnimi semeni
Hofer masleni rogljiček
Krekerji Kviki plačke
Krompirjev čips Lorenz
Lumpi prestice
Mehek kruh na osnovi pšenice
Mercator orehovi kifeljčki
Mercator slani čips
Okus tradicije orehovi rogljički
Podravka Lino otroški keksi
S Budget domači piškoti
Soletti gold fischli slano pecivo
Spar Baby brezel prestice
Stark Prima štapiči slano pecivo
Tastino domači keksi

Vse testiranje vzorce smo kupili v trgovini kot običajni potrošniki. Proizvajalci oz. trgovci za izbor niso vedeli in nanj niso imeli vpliva. Preizkusili smo jih v neodvisnih akreditiranih laboratorijih. Objava rezultatov testa je dovoljena le v medijih potrošniških organizacij, kjer niso objavljena oglasna sporočila.


Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij. Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov.


Ko boste opravili nakup, vam bomo po e-pošti poslali geslo za dostop do rezultatov izbranega testa.

Vsebina le za člane ZPS
in kupce tega članka

Postani član

paket INTERNET

4 x 16,00 € / leto

Člani imajo dostop do rezultatov VSEH testov, potrošniškega pravnega svetovanja in revije ZPStest.

Več o članstvu

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Umik in odpoklic izdelkov

Več