
- Podrobnosti
V živilih, ki vsebujejo veliko škroba, se pri kuhanju na visokih temperaturah, predvsem pri praženju, cvrtju in pečenju, tvori zdravju škodljiva spojina – akrilamid. V naši prehrani je prisoten že vse od časa, ko so naši predniki začeli toplotno obdelovati živila, a njegove prisotnosti se zavedamo šele zadnjih 20 let. Skupaj z devetimi evropskimi potrošniškimi organizacijami smo izbrali 532 vzorcev živil in v akreditiranem laboratoriju preverili, koliko akrilamida vsebujejo. Zanimalo nas je, ali so rezultati skladni z referenčnimi ravnmi, ki jih določa Uredba o akrilamidu 2017/21581.
Proizvajalci živil, verige za hitro prehrano in restavracije morajo namreč izvajati ustrezne ukrepe, s katerimi zagotovijo, da vsebnost akrilamida v njihovih izdelkih ostane pod "referenčnimi ravnmi", določenimi v omenjeni uredbi. Med izbranimi živili, ki smo jih poslali na test, je bilo največ vzorcev krompirjevega in zelenjavnega čipsa, ocvrtega krompirja, piškotov za dojenčke in majhne otroke, piškotov in oblatov ter žitnih kosmičev za zajtrk. Preverite, kako so se na testu odrezala živila iz slovenskih trgovin.
Vsebina le za člane ZPS
in kupce tega članka
Če ste član, vstopite
Pozabljeno geslo?Postani član
paket INTERNET
4 x 16,00 € / leto
Člani imajo dostop do rezultatov VSEH testov, potrošniškega pravnega svetovanja in revije ZPStest.
Več o članstvu