Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

21. februar 2019

Pri enem izmed večjih trgovcev sem želela kupiti svežo meto. Ugotovila sem, da na oddelku, kjer ponujajo predpakirana sveža zelišča in začimbnice, nobena embalaža ne ponudi informacije o datumu pakiranja in roku uporabe. Vprašala sem trgovko, kako lahko vem, kdaj je bil izdelek pakiran. Skupaj sva pregledali vsa pakiranja tovrstnih zelišč, ki so bila na polici v hladilniku, a podatka nisva našli. Se taka živila lahko prodajajo? Kje kot potrošniki lahko dobimo želene informacije?

Za tako imenovana "sveža živila", ki pred pakiranjem niso bila predelana, velja, da je njihova trajnost enaka kot pri svežih živilih, ki niso predpakirana. Tako tudi sveže sadje, ki je predpakirano v vrečke ali mreže (jabolka, agrumi ...), nima označenega roka uporabe.

Predpakirana zelišča niso predelana, so le odrezana, očiščena in pakirana. V prodaji morajo biti sveža živila po videzu enaka tistim, ki niso predpakirana (na sadno-zelenjavnih stojnicah). Potrošnik pa mora biti razumno izobražen oziroma ozaveščen, da zna oceniti svežino živil, ki jih kupuje. V prodaji ne smejo biti živila, ki so uvela, obtolčena, gnila ali takšne barve, ki izkazuje razpadanje ipd.

Na predpakirani sveži zelenjavi ali sadju morajo biti navedeni podatki o podjetju, ki je živilo zapakiralo, številka lot, teža, ime živila in tudi navodilo za uporabo, če je potrebno.

Avtorica. Marjana Peterman

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA