Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

21. januar 2019

`Detox´ po prazničnem decembru. Po praznikih zato marsikdo pomisli na razstrupljanje svojega telesa – z dieto ali z uporabo prehranskih dopolnil. Z obljubo razstrupljanja in hitrih učinkov se v tem času oglašujejo mnogi izdelki, predvsem prehranska dopolnila z zdravilnimi rastlinami, ki smo jih pod drobnogled vzeli tudi mi.

Čeprav se sliši mikavno, da se bomo v enem mesecu ali celo v desetih dneh razstrupili in se zaradi prehranskega dopolnila počutili popolnoma drugače, naše telo žal ne deluje tako. Zdravo telo se strupov in drugih odpadnih snovi očisti samo, a za to potrebuje čas in primerno podporo v obliki zdrave in uravnotežene prehrane. V primeru bolezni pa se moramo v vsakem primeru posvetovati z zdravnikom in uživati predpisana zdravila pod strokovnim nadzorom. Prehranska dopolnila so namenjena zdravim ljudem z normalnimi funkcijami telesa in niso zdravila.

O procesu razstrupljanja in smiselnosti uživanja prehranskih dopolnil smo se pogovarjali tudi s prof. dr. Samom Kreftom, ki na Fakulteti za farmacijo Univerze v Ljubljani raziskuje zdravilne rastline in druga zdravila naravnega izvora. Kaj pravzaprav pomeni razstrupljanje telesa? Kaj moramo `razstrupitiń, kdaj in zakaj? Ali za razstrupljanje res potrebujemo prehranska dopolnila? Se lahko razstrupljamo še kako drugače? Kaj pa `detox diete´, savnanje? Je le nekaj vprašanj, na katera je dr. Kreft odgovoril.

Vsebina le za člane ZPS

Postani član

paket INTERNET

4 x 14,48 € / leto

Člani imajo dostop do rezultatov VSEH testov, potrošniškega pravnega svetovanja in revije ZPStest.

Več o članstvu

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA