Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

23. november 2018

Je boljši gojeni ali divji? Na tokratni prehranski test smo uvrstili šest predpakiranih zamrznjenih lososov v filejih, dva gojena in štiri divje. Preverili smo, kako `ugodna´ je njihova maščobnokislinska sestava, predvsem pa nas je zanimalo, ali vsebujejo tudi zdravju nevarne snovi, kot so težke kovine. Večina lososov se je na testu odrezala dobro, zmagovalec je najcenejši file divjega lososa z največ beljakovinami, ugodno maščobnokislinsko sestavo ter dobro senzorično oceno in ustrezno označbo. Preverite!

Almare Seafood, divji losos, Oncorhynchus gorbuscha (Hofer)
Almare Seafood, gojeni losos, Salmo salar (Hofer)
Ledo, divji losos, Oncorhynchus keta
Ocean Sea, gojeni losos, Salmo salar (Lidl)
Ondina, divji losos, Oncorhynchus gorbuscha (Eurospin)
Spar Vital, divji losos, Oncorhynchus gorbuscha

Vse zamrznjene losose smo kupili v trgovini kot običajni potrošniki. Proizvajalci oz. trgovci za izbor niso vedeli in nanj niso imeli vpliva. Naši kriteriji so običajno ostrejši od golega preverjanja standarda in varnosti, saj obravnavamo tudi senzorične lastnosti, sestavo in ostale vidike, pomembne pri kakovosti živil. Objava rezultatov testa je dovoljena le v medijih potrošniških organizacij, kjer niso objavljena oglasna sporočila.

Skupna ocena je sestavjena iz naslednjih ocen:
Senzorične lastnosti (40% ocene)
Beljakovine (30% ocene)
Maščobnokislinska sestava (25% ocene)
Označba (5% ocene)
Škodljive snovi (0% ocene)


Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška organizacija ne sme prejemati donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij. Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. Rezultati so na voljo vsem, članom v okviru naročnine, nečlanom pa so rezultati posameznega testa na razpolago za plačilo.


Ko boste opravili nakup, boste dobili elektronsko sporočilo z aktivacijskim geslom, ki bo veljavno eno leto in s katerim si boste lahko ogledali rezultate izbranega testa na naši spletni strani.

Vsebina le za člane ZPS
in kupce tega članka

Kupi samo ta članek

3,50 €/članek

Hitro in enostavno plačilo s kreditno kartico ali Moneto, takojšen dostop do vsebine.

Postani član

paket INTERNET

4 x 16,00 € / leto

Člani imajo dostop do rezultatov VSEH testov, potrošniškega pravnega svetovanja in revije ZPStest.

Več o članstvu

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Umik in odpoklic izdelkov

Več