Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

09. avgust 2018

Nadzor ostankov pesticidov v živilih v Sloveniji izvaja Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, ki vsako leto na podlagi izvedenih programov monitoringa pripravi poročila, za območje EU takšno poročilo pripravlja EFSA, Evropska agencija za varno hrano. Iz večletnih javno dostopnih poročil smo izluščili ključne podatke o zaznanih količinah ostankov pesticidov v živilih, ki so pogosto na naših krožnikih.

Med vzorci je največ sveže zelenjave in sadja, vzorčijo se tudi žita in žitni izdelki, otroška hrana in živila živalskega izvora tako iz držav članic kot tudi iz uvoza iz tretjih držav. Pregledali smo še, kakšni so rezultati nadzora ekoloških živil.

Slovenija: delež živil brez ostankov pesticidov se povečuje
Petletno povprečje vzorcev, ki so brez (določljivih) ostankov pesticidov, je vsako leto večje, število vzorcev z ostanki nad zakonodajno določeno mejno vrednostjo (MVO) pa je bilo z 0,6 odstotka najnižje leta 2014 in z 1,8 odstotka najvišje leta 2015. Dobra novica je, da v tem obdobju v otroški hrani, žitih in žitnih izdelkih ter živilih živalskega izvora niso našli pesticidov nad mejo določljivosti.

Statistika rezultatov opravljenih analiz ostankov pesticidov v živilih v letih od 2012 do 2016 v Sloveniji

pesticidi bistveno manj v eko zivilih statistika 2012-16-tab

Evropska unija: rezultati skoraj tako dobri kot slovenski
Rezultati v EU so vsota vseh vzorcev, pregledanih v državah članicah, vključno z vzorci na mejah (uvoz v EU). Na leto se vzorči okrog 80.000 živil, prevladujejo sveža zelenjava in sadje, le približno petina vzorcev so otroška hrana, predelana živila in živila živalskega izvora, četrtina vzorcev pa je iz uvoza. Iz podatkov je razvidno, da okrog 45 odstotkov vzorcev vsebuje določljivo količino pesticidov, a so vsi pod zakonodajno določeno mejno vrednostjo ostankov.

Statistika rezultatov opravljenih analiz ostankov pesticidov v živilih v letih od 2012 do 2015 v EU

pesticidi bistveno manj v eko zivilih statistika 2012-15-tab

"Koktajl učinek"
Iz poročil EFSA za leti 2014 in 2015 izhaja, da so bili z več kot desetimi pesticidi (sicer pod MVO za posamezni pesticid) onesnaženi naslednji vzorci: grozdje, jagode, paprika, jabolka, hruške, čaj.

Po našem mnenju je posebej skrb vzbujajoče, da je vsak četrti vzorec vseboval več kot en pesticid. O tako imenovanem »koktajl očinku« večjega števila ostankov pesticidov v enem vzorcu govorimo, kadar v obdobju rasti kmetje uporabljajo več vrst sredstev oziroma pesticidov. Glede na trenutno zakonodajo je mejna vrednost ostankov določena le za posamezno kemikalijo in ne za vsoto (»koktajl učinek«), a naj bi EFSA še letos izdala poročilo o tveganjih, ki jih povzroči tak koktajl kemikalij.

Kaj so pesticidi in MVO?
Pesticidi so kemikalije oziroma fitofarmacevtska sredstva, ki se uporabljajo za varstvo rastlin pred škodljivci in plevelom. Ostanki teh kemikalij v živilih morajo biti nadzorovani, saj lahko vplivajo na naše zdravje. Glede na zakonodajo je v EU dovoljeno uporabljati več kot 300 kemikalij, določene so tudi njihove največje mejne vrednosti ostankov v živilih (MVO).

Zakaj so ekološko pridelana živila boljša?
EFSA je pripravila statistično preglednico živil, ki so jih med letoma 2013 in 2015 testirali na ostanke pesticidov. V analizo so zajeli več kot 30.000 naključnih vzorcev svežih živil, zlasti sadje in zelenjavo.

Iz poročila izhaja, da ekološko pridelana živila vsebujejo manj pesticidov – 93,5 odstotka vzorcev je bilo brez (zaznanih) ostankov pesticidov (pa še ti ne smejo biti sintetični), medtem ko je bilo pri konvencionalno pridelanih živilih brez zaznanih ostankov le 55,5 odstotka vzorcev.

Konvencionalno pridelana živila

pesticidi bistveno manj v eko zivilih konvencionalna predelava-graf

 

Ekološko pridelana živila

pesticidi bistveno manj v eko zivilih eko predelava-graf

Boljša kakovost, več antioksidantov in omega-3 maščobnih kislin
pesticidi bistveno manj v eko zivilih sadje-zelenjavaEkološko pridelana sadje in zelenjava dokazano vsebujeta 20 do 40 odstotkov več polifenolov (močni antioksidanti) in 39 odstotkov manj kadmija.

pesticidi bistveno manj v eko zivilih meso-mesni-izdelkiEkološko meso in mesni izdelki vsebujejo 47 odstotkov več omega-3 polinenasičenih maščobnih kislin in 23 odstotkov več skupnih polinenasičenih kislin, koncentracija nasičenih in mononenasičenih kislin pa je manjša.

pesticidi bistveno manj v eko zivilih kravje mlekoEkološko kravje mleko ima statistično pomembno večjo skupno vsebnost polinenasičenih kislin in 56 odstotkov večjo skupno vsebnost omega-3 maščobnih kislin, od tega kar 69 odstotkov večjo koncentracijo najbolj pomembne omega-3 maščobne kisline ALA in 57 odstotkov večjo koncentracijo EPA, DPA ter DHA omega-3 maščobnih kislin.

Ekološka živila morajo biti certificirana za vsako stopnjo prehranske verige: kmet–pesticidi bistveno manj v eko zivilih certifikatpredelovalec–distributer–trgovec. Trgovec, tudi prodajalec na tržnici, mora potrošnikom predložiti veljaven certifikat (kopijo), najbolje je, da je obešen na vidnem mestu. Predpakirana ekološka živila morajo imeti na embalaži evropski znak za ekološko živilo in ob njem zapisano številko certifikacijskega organa (na primer: SI EKO 000/kmetijstvo Slovenija).

Ekološko kmetijstvo je trajnostno, saj je uporaba sintetičnih pesticidov in lahko topnih mineralnih gnojil prepovedana. Zaradi uporabe izključno ekološkega humusa, kolobarjenja in gnojil iz hlevov živali, ki so v ekološki reji, je poskrbljeno za dobro rodovitnost tal. Prav tako je prepovedano uporabljati semena GSO ali krmiti živali s krmo GSO, v predelanih ekoloških živilih pa sestavine GSO niso dovoljene, kakor tudi ne uporaba ionizirajočega sevanja. V živinoreji sta prepovedana preventivno zdravljenje in uporaba hormonov, živali morajo imeti prost izhod iz hleva, zato tudi kletke niso dovoljene. Zaradi manjše porabe pesticidov in umetnih gnojil ter krajših distribucijske poti ekološko kmetovanje manj prispeva tudi k nastanku toplogrednih plinov.

Leta 2016 je bilo v Sloveniji v ekološko kmetijstvo vključenih pet odstotkov vseh kmetij in 9,1 odstotka vseh kmetijskih površin.
Za primerjavo: v Avstriji je bilo kar 16,2 odstotka kmetij v certificirani ekološki pridelavi in reji s kar 20 odstotki vseh kmetijskih površin.

Naš nasvet: kako se izogniti pesticidom

  • Živila kupujte pri različnih prodajalcih, večinoma sezonsko ter lokalno pridelano sadje in zelenjavo.
  • Najbolje je kupovati ekološka živila, saj je pri njihovi pridelavi dovoljena uporaba pesticidov bistveno manjša.
  • Sadje in zelenjavo temeljito operite, najprej z namakanjem za najmanj pol minute v mlačni ali topli vodi.
  • Največ pesticidov je ob peclju in »muhi« ter ob pečkah, zato te dele obvezno zavrzite, za malčke sadje tudi olupite.
  • Če vrtnarite, uporabljajte za varstvo rastlin predvsem mehanske postopke in ne kemikalij.

Avtorica: Marjana Peterman

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA