Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

30. april 2018

Paštete vseh vrst in oblik so priljubljen izdelek, tudi pri otrocih. Tokrat smo pod drobnogled postavili tunine paštete, ki so malo manj priljubljene od mesnih, a jih vseeno kar pogosto kupujemo in njihova ponudba je precej bogata. Pa je pašteta res »dobra« stran kruha? Ali tunine paštete vsebujejo zadosten delež ribe, da jih lahko uvrstimo med zdravo izbiro?

Med bogato ponudbo paštet je na policah veliko ribjih, med njimi so zagotovo najbolj zastopane tunine paštete. V pregled smo vključili petnajst izdelkov v konzervi in tubi različnih blagovnih in trgovskih znamk. Kupili smo jih v ljubljanskih trgovinah Mercator, Spar, Tuš, Lidl, Hofer, Eurospin in E. Leclerc.

Tabela: Tržni pregled tuninih paštet (kliknite za povečavo)

tunine pastete pregled tab

(Le) od 30 do 50 odstotkov tunine
Pogled na seznam sestavin tuninih paštet nam razkrije, da prva tri mesta na seznamu sestavin zasedajo tunina oziroma tunino meso, voda in rastlinsko olje, ki je najpogosteje sončnično. Sledijo še rastlinske beljakovine, škrob, paradižnikov koncentrat, razne začimbe, sol in aditivi ter arome.

Večina paštet vsebuje le dobro tretjino tunine. Če ste v tunini pašteti pričakovali več tunine, vas bo še bolj presenetil podatek, da je prav noben od pregledanih izdelkov ne vsebuje več kot 50 odstotkov. Že z iskanjem izdelka, ki vsebuje več kot 40 odstotkov tunine, se boste pošteno namučili. Mi smo med pregledom našli le tri: Ham-niam s 45 odstotki, Rio mare Paté v tubi s 47 odstotki in Delamaris Premium z zavidljivimi 50 odstotki tunine.

A če je odstotek tunine na vseh izdelkih jasno naveden, so pri navajanju vrste tune proizvajalci še vedno zadržani. Ta podatek je le na sedmih izdelkih. Oba Delamarisova izdelka in pašteta Eva v tubi vsebujejo meso rumenoplavutega tuna (Thunnus albacares), Nautica, Eva classic in oba izdelka Rio mare Paté pa meso črtastega tuna (Katsuwonus (Euthynnus) pelamis). Oba izdelka Eva in Nixe imajo dodatno navedeno še ribolovno območje in način lova, kar je vsekakor pohvalno.

Veliko maščobe
Energijska vrednost tuninih paštet je, podobno kot pri piščančjih paštetah, okrog 1200 kJ (280 kcal) na 100 gramov. Pomemben delež energiji prispeva maščoba, saj je je v 100 gramih izdelka v povprečju 23 gramov. Večini izdelkov je tako na prehranskem semaforju zaradi velike vsebnosti maščobe zasvetila rdeča luč. Rumeno luč (srednje veliko maščobe) so ujeli le štirje izdelki, med njimi najmanj maščobe vsebuje Delamaris classic (14 g/100 g izdelka). Za zdravje ni pomembno le, da ne zaužijemo preveč maščobe, ampak da je ta sestavljena iz čim manj nasičenih maščobnih kislin. V povprečju so jih tunine paštete vsebovale srednje veliko (3,5 g/100 g). Rdeča luč je zasvetila le izdelkoma Eva classic in Rio mare Paté v konzervi, zato ta dva izdelka z vidika maščob vsekakor nista najboljša izbira.

Večina vzorcev je bila v povprečju »srednje« slana, vsebovali so od 0,9 do 1,7 grama soli v 100 gramih vzorca. Le izdelku Rio mare Paté v tubi je zasvetila rdeča luč, saj je med preverjenimi vseboval največ soli, in sicer dva grama v 100 gramih izdelka.

Beljakovine niso le tunine
Meso tune vsebuje približno 30 gramov beljakovin na 100 gramov, tunina v konzervi približno 25, pregledane tunine paštete pa so vsebovale od 8,2 do 18,4 grama beljakovin, kar je v povprečju 12,2 grama oziroma pol manj kot tunina v konzervi. Poleg tega beljakovine v tuninih paštetah žal niso le tunine. Prav vsem, z izjemo dveh izdelkov (Rio mare Paté v tubi in Nixe), so dodane še mlečne ali jajčne beljakovine, lahko tudi oboje, nekaterim pa sojine beljakovine. Delež dodanih beljakovin je v povprečju triodstoten. Sprašujemo se, zakaj jih je sploh treba dodajati. Beljakovine običajno dodajajo zato, da lahko izdelkom dodajo več vode, saj jo zelo dobro vežejo, delujejo pa tudi kot emulgator (snov, ki med seboj poveže vodno in oljno fazo v homogeno mešanico). Če bi proizvajalci dodali več tuninega mesa, bi se dodajanju drugih beljakovin lahko popolnoma izognili. Z dodajanjem mlečnih, jajčnih ali sojinih beljakovin namreč izdelek postane neprimeren za ljudi z alergijo na te snovi, še posebej za majhne otroke, pri katerih sta alergiji na mleko in jajca bolj pogosti.

Večina z nepotrebnimi aditivi in aromo
Tunine paštete Argeta Junior SuperTuna, Delamaris classic in Delamaris premium velja posebej izpostaviti, saj potrjujejo, da je mogoče narediti tunino pašteto tudi brez dodajanja aditivov. Večini preostalih izdelkov je dodano barvilo izvleček paprike (E 160c) ali pa aroma. Največ aditivov je v izdelkih Mercator in Nautica, ki poleg izvlečka paprike ali arome vsebujeta še sredstvo za zgoščevanje ksantan gumi (E 415) in ojačevalec okusa mononatrijev glutamat (E 621).

Na seznamu sestavin prepoznamo aditiv po kategoriji, v katero spada, na primer barvilo, nato mora biti aditiv označen še z imenom ali s kombinacijo črke »E« in številke, lahko je tudi oboje. Pri tokratnem pregledu smo našli štiri izdelke, na katerih proizvajalci niso pravilno navedli aditiva barvilo izvleček paprike, s čimer so onemogočili potrošniku, da prepozna dodani aditiv. Ker menimo, da to ni v skladu z zakonodajo, smo o napaki obvestili tako proizvajalca kot tudi Upravo RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

Niso poceni
Cene tuninih paštet so zelo različne in se gibljejo od 6,5 do 26 evrov za kilogram. Tudi tokrat se je izkazalo, da najdražja pašteta ni najboljša izbira. Za pašteto Delamaris premium, na primer, ki ima najbolj ugodno prehransko sestavo in največ tunine, boste odšteli "le" dobrih 14 evrov za kilogram. Če primerjamo ceno paštete s ceno tunine v konzervi, ki se giblje okrog 15 evrov za kilogram, ugotovimo, da so tunine paštete precej drag izdelek.

Označbe
Čeprav na konzervi ali tubi ni ravno veliko prostora za označbo, so se nekateri proizvajalci potrudili in potrošnikom poleg zakonsko obveznih podatkov ponudili tudi neobvezne, a zanj dobrodošle informacije, kot je denimo vrsta ribe.

Črke na označbi tuninih paštet so majhne, a še vedno berljive, razen v dveh primerih, ko je uporabljen slabši kontrast med barvo podlage in pisave. Označbe so slabše berljive na Sparovem izdelku, pri pašteti Carica pa je bela označba na svetlo modri podlagi skoraj neberljiva.

Tunina pašteta je izdelek, ki je konzerviran s postopkom sterilizacije, torej toplotno obdelan pri več kot 100 °C. Če ga hranimo na sobni temperaturi do 25 °C in ga ne izpostavljamo sončni svetlobi, ima kar dolg rok uporabe (dve do tri leta). Navodila, kako hraniti izdelek pred odprtjem, so bila navedena le na petih izdelkih. Pri navodilih "po odprtju" so se proizvajalci bolj potrudili in svetujejo, da konzervo po odprtju hranite v hladilniku (pri temperaturi do 4 °C) in porabite v enem dnevu, tubo pa v dveh do treh dneh. Na štirih izdelkih (Eva, Eva classic, Tuš in Rio mare Paté v konzervi) proizvajalci sploh niso navedli podatka o hranjenju izdelka po odprtju.

Odgovorno oglaševanje otrokom
Med pregledanimi tuninimi paštetami je izdelek Argeta Junior SuperTuna z imenom, predstavitvijo in sliko predstavljen kot izdelek, namenjen otrokom. Skladno s prehranskimi smernicami za oblikovanje pravil ravnanja za zaščito otrok pred neprimernimi komercialnimi sporočili (Ministrstvo RS za zdravje, Ukrep k zmanjšanju debelosti otrok v Sloveniji), ki veljajo za oglaševanje živil na televiziji, naj se ne bi spodbujalo uživanje izdelkov iz rib, ki vsebujejo več kot 20 gramov maščobe in 1,7 grama soli na 100 gramov izdelka. Ker je embalaža tudi oglasno mesto, otroci pa danes pomembno vplivajo na izbor živil v trgovini, menimo, da izdelek Argeta Junior SuperTuna, ki vsebuje 28 gramov maščobe na 100 gramov izdelka, ni primeren za otroke.

Tunin namaz pripravite sami
Tunin namaz hitro in preprosto pripravite tudi sami, receptov je veliko. Tunino v konzervi lahko zmešate s kremnim sirom, skuto, jajci, majonezo ali smetano. Dodate lahko še olive, kumarice, papriko. Možnosti je ogromno, namaz pa lahko popolnoma prilagodite svojemu okusu.

Recept: 
Preprost tunin namaz 
1 konzerva tunine (80 g)
50 ml sladke smetane
sol in poper
peteršilj

S paličnim mešalnikom nekoliko stepete sladko smetano, dodate še tuno in ponovno zmešate s paličnim mešalnikom. Začinite s soljo in poprom, dodate drobno nasekljan peteršilj in namaz je pripravljen. Če ga ne pojeste takoj, ga hranite v čisti posodi na temperaturi do 5 °C in porabite v treh dneh.

tunine pastete pregled namaz domaci

tunine pastete pregled logoJavno službo "izvajanja primerjalnih ocenjevanj blaga in storitev" sofinancira Ministrstvo RS za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Avtorica: Nika Kremić

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA